În alte şase
judeţe există doar cazuri la mistreţi.
Autorităţile veterinare au precizat că în total au fost eliminaţi 369.505 de porci afectaţi de boală şi există 1.552 de cazuri la mistreţi, conform Agerpres.
Potrivit ANSVSA, la nivel naţional au fost stinse 1.240 de focare, cele mai multe în judeţele Tulcea (566), Brăila (136), Ialomiţa (132) şi Călăraşi (104).
De altfel, astăzi, autoritățile din județul Prahova au confirmat, miercuri, primul focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din comuna Poienarii Burchi și au luat primele măsuri pentru prevenirea extinderii bolii.
Până la data de 10 iulie 2019 au fost despăgubiți 8.774 de proprietari de animale, iar valoarea totală a plăților este de de 252,22 milioane de lei.
Primele cazuri pestză porcină africană au fost depistate în 31 iulie 2017, în județul Satu Mare.
Reprezentanții ANSVSA susțin că evoluția acestei boli este în permanență monitorizată. Autoritățile îi sfătuiesc să anunțe medicii veterinari sau direcțiile județene sanitar-veterinare despre orice suspiciune de boală.
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi, conform legii.
ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.
Citește și: