Pesta porcină africană a intrat în municipiul Brăila. Un focar a fost depistat în municipiu, în curtea unui om, unde erau crescuți cinci porci. La sfârşitul săptămânii trecute, acesta a observat că animalele dau semne de boală şi a anunţat autorităţile veterinare.
Au fost prelevate probe, iar analizele de laborator au confirmat faptul că este vorba despre virusul al pestei porcine africane. Cei cinci porci au fost eutanasiaţi, urmând ca proprietarul să fie despăgubit.
„Municipiul Brăila are o suprafaţă mult prea mare pentru a putea merge din poartă în poartă ca să găsim unde sunt crescuţi porci. Vaccinarea câinilor din tot oraşul durează cam şase luni, deci vă daţi seama ce volum de muncă ar fi să începem să căutăm porcii pentru a-i eutanasia preventiv. Vom acţiona doar în cazurile concrete, cum a fost cel de pe Şos. Râmnicu Sărat, unde am fost solicitaţi chiar de crescătorul porcilor respectivi, după ce aceştia au început să prezinte simptome specifice bolii. Cel mai probabil, virusul a ajuns în gospodăriea în cauză fiind adus din localităţile unde existau focare de boală. Crescătorul susţine că nu a mers recent într-o astfel de localitate, însă e greu de crezut acest lucru. Oricum, acesta urmează să beneficieze de despăguburile prevăzute de legislaţia în vigoare. Au apărut în ultima perioadă diverse zvonuri, cum că nu se vor mai da despăgubiri. Îi asigurăm pe toţi cei cărora le-au fost sacrificaţi porcii din gospodărie în scop preventiv, pentru oprirea răspândirii virusului pestei porcine africane, că vor beneficia de despăgubirile prevăzute de legislaţia în vigoare”, a declarat Gicu Drăgan, directorul DSVSA Brăila, pentru obiectivbr.ro.
Recomandări
Cât a costat nesimțirea lui Iohannis
Județul Brăila este unul din județele „înroșite” de Comisia Europeană. Aici, mii de porci au fost eutanasiați, pentru a preveni extinderea virsului.
Pesta porcină nu se transmite la om, însă pierderile socio- economice sunt imense. Nu există vaccin sau tratament pentru această boală. De aceea, autoritățile fac apel la proprietarii de porci să fie atenți atunci când animalele prezintă simptome de boală și să anunțe cu rapiditate medicul veterinar din zona în care se află.