„Am înregistrat o suspiciune de pestă în periferia localităţii Goleşti. Este vorba de şapte porcine, trei într-un adăpost, patru în alt adăpost. Virusul nu este confirmat, în cursul nopţii fiind trimise probele pentru confirmare la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea, medicul Doru Calistru.
Potrivit acestuia, în cursul nopţii, animalele din focar au fost sacrificate şi incinerate şi au fost instituite măsurile necesare de protecţie şi dezinfecţie.
În zona de protecţie a virusului se află cel mai mare combinat de creştere a porcinelor din Vrancea şi unul dintre cele mai mari din ţară, astfel că, în funcţie de rezultatul analizelor de la Bucureşti, în zonă ar putea fi instituite noi măsuri de precauţie impuse de lege.
„În zonă sunt mai multe module de peste 2.000 de porcine, dar şi cel mai mare combinat de creştere a porcilor din judeţ, Premium Porc, cu câteva zeci de mii de capete. Dacă probele se vor confirma, se vor impune restricţii de circulaţie a animalelor de la aceste ferme, conform legislaţiei”, a precizat directorul DSVA Vrancea.
Acesta a dat asigurări că deocamdată nu poate fi vorba de sacrificarea porcilor din zona de siguranţă a virusului pestei porcine.
În ultimele luni, în Vrancea au apărut mai multe focare de pestă porcină, la Tătăranu şi Homocea, în localitatea Lespezi din comuna Homocea, sat Mirceştii Noi – comuna Vânători, în localitatea Vâjâitoarea din comuna Tătăranu, ultimul fiind înregistrat chiar în cursul săptămânii trecute, la Bogza, în comuna Sihlea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro