Avertismentul a fost făcut de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care a cerut specialiștilor sanitar-veterinari din județul Satu Mare să ia măsuri pentru ca boala să nu se răspândească.

În luna martie, un focar de pestă porcină africană în Republica Moldova a fost localizat la graniță cu țara noastră. Autoritățile sanitar-veterinare din județul Vaslui au luat măsuri pentru a preveni răspândirea bolii.

Anunțul are efecte grave asupra economiei, în condițiile în care exporturile trebuie întrerupte la doar trei luni după ce țara noastră a primit diploma de certificare, în plenul Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală (World Organization for Animal Health – OIE) și s-a demarat programul “Carne de porc din fermele româneşti”.

Ce este pesta porcină africană

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Începând cu luna ianuarie 2014, Uniunea Europeană se confruntă cu pesta porcină africană (PPA) o boală transfrontalieră extrem de gravă a suinelor domestice şi sălbatice foarte greu de eradicat dacă pătrunde într-un teritoriu şi care implică eforturi financiare şi de personal deosebite.

Controlul bolii presupune cheltuieli mari, determinate de două aspecte: cele referitoare la combaterea răspândirii bolii și cele determinate de pierderile producătorilor, cărora li se aplică restricţii la comerţul intracomunitar şi la export.

Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale, sau indirect, prin hrănirea animalelor cu mâncare care conține carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpușe (Ornithodoros) care s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate.

Virusul PPA supraviețuiește timp de 6-10 zile în fecalele a animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic și mai mulți ani în carnea de porc congelată.

Boala, care afectează speciile domestice și sălbatice de porcine, are o perioadă de incubație de 3-15 zile în mod obișnuit, sau de 3-4 zile în formă sa acută. Este o boală foarte infecțioasă, afectând porcinele de toate vârstele și sexele. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care să indice prezența bolii – chiar și mortalitatea ridicată a animalelor reprezintă doar un indiciu că e vorba de pestă porcină – clasică sau africană


Șoc la pușcărie: Boureanu, testat dacă e analfabet!

 
 

Urmărește-ne pe Google News