UPDATE ora 19:33. A treia suspiciune de pestă porcină existentă la nivelul judeţului Buzău, în localitatea Pănătău, a fost infirmată, în acest judeţ rămânând două focare de boală.
Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Buzău, în cazul celei de a treia gospodării, cea de la Pănătău, situatp în apropiere de focarul confirmat, unde s a recoltat sânge de la un porc fără sacrificarea acestuia, analizele au ieşit negative. În aceste condiţii, rămân în acest moment, două focare de pestă porcină africană în judeţul Buzău, unul la Pănătău, altul în localitatea Lunca.
Între timp, duminică, autorităţile sanitar veterinare au instituit filtre de dezinfecţie atât pe Drumul Naţional 10 Buzău Braşov, către gospodăria din Lunca unde e confirmată pesta porcină africană, dar şi pe drumul comunal din pănătău unde se află cea de -a două gospodărie cu porci bolnavi de pestă porcină africană.
Pesta porcină africană a fost adusă din Tulcea, din cauza inconştienţei unui om, care a venit de la Frecăţei, unde boala a fost confirmată în urmă cu mai multe săptămâni. Tulceanul a venit la fiica sa, în localitatea Pănătău, iar după circa două săptămâni, porcul din gospodăria femeii s-a îmbolnăvit. Animalul a fost sacrificat, iar femeia i-a trimis mamei sale, în localitatea Lunca, o pulpă de porc pentru consumul propriu. Ulterior, şi un porc din această localitate a început să prezinte semne de boală. În ambele gospodării a fost confirmată acum pesta porcină africană.
Autorităţile din judeţul Buzău au intrat în alertă şi au convocat duminică Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă după confirmarea a două focare de pestă porcină, în localităţile Lunca şi Pănătău.
„Pesta a apărut la Buzău nu din cauza vreunei instituţii, aici fiind dispuse măsuri disperate, măsuri susţinute pentru a nu apărea boala, ci din cauza inconştienţei umane”, a declarat directorul DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu.
Un bărbat a adus virusul în Buzău, din Tulcea
„Buzăul este victima unei inconştienţe umane. La Buzău, pesta porcină africană nu a apărut în localităţile aflate la limita cu Brăila sau cu Ialomiţa, unde e confirmată boala, ci a apărut în zona de munte, după ce într-o gospodărie a ajuns un bărbat din Tulcea, din localitatea Frecăţei, undeva la începutul lunii august. Omul a venit la fiica sa, în Pănătău, în proximitate de Pătârlagele, nu a adus carne de porc sau preparate, însă a venit din zona unui focar. La circa 14-15 zile, animalul din curtea femeii, de la Pănătău, a început să nu se simtă bine, s-a încercat tratarea lui, dar pentru că nu s a reuşit, a fost sacrificat. Femeia i-a trimis o pulpă de porc mamei sale, la Lunca. În ambele gospodării a fost confirmată pesta porcină africană”, a declarat directorul DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu.
El a adăugat că se află în lucru, la Bucureşti, şi o suspiciune, la Pănătău, la circa 300-400 metri de zona în care este focarul.
„Zonele în care sunt cele două focare sunt oarecum izolate, le putem controla bine, vom încerca să sacrificăm cât mai puţine animale. Dacă se va impune sacrificarea preventivă va fi la un număr mic de animale, doar în comunitatea de case care sunt în zona focarelor. Vorbim de două localităţi unde efectivele de porci nu sunt mari şi important e că aici nu avem ferme de suine”, a mai declarat Botezatu.
Filtre de dezinfecţie în zonă
Directorul DSVSA Buzău a anunţat şi o serie de măsuri pentru limitarea riscurilor de răspândire a virusului care decimează efectivele de porci: „recensământul porcilor, însă nu intrăm în gospodăriile oamenilor, vom discuta cu ei, supravegherea clinică a suinelor, restricţii sau chiar interzicerea circulaţiei a animalelor cât şi a persoanelor acolo unde e cazul. În exploataţiile unde sunt focare nu mai intră nu mai iese nici un animal. Punem dezinfectoare pietonale în exploataţiile respective, decontaminarea auto, de asemenea vom încerca dacă găsim resursele umane să facem o dezinfecţie pe uliţele în care a fost confirmată boala”, a spus Botezatu.
De asemenea, prefectul de Buzău a declarat că se va încerca respectarea drepturilor cetăţenilor, a celor care cresc porci, iar sacrificarea se va face pe cât posibil punctual, nu în masa, ca în alte judeţe.
„Vreau să le transmit oamenilor că trebuie să aibă încredere în instituţiile statului, că vom face tot ce putem pentru ca prejudiciul să fie cât mai mic. Nu se va merge pe sacrificarea în masa a tuturor porcilor, ca în alte judeţe. Vom lua măsuri concrete pe zone izolate”, a declarat prefectul de Buzău, Carmen Ichim.
Pe de altă parte, Ichim a declarat că pesta porcină africană a fost confirmată la Buzău din cauza „unor oameni inconştienţi”.
„Oamenii sunt inconştienţi. Dacă nu ştim să ne luăm masurile noastre de Securitate, de siguranţă, mai ales că suntem apropiaţi de Brăila, de Ialomiţa, de Ilfov, unde e pestă porcină, dacă nu ţinem cont de măsurile impuse de autorităţi, iată unde se ajunge. E păcat ca după toate măsurile pe care le-am luat ca boala să nu ajungă şi la noi, e păcat să vină un inconştient din zonele cu boală, iar Buzăul să ajungă, cu ghilimelele, de rigoare beneficiarul acestei boli”, a declarat Ichim.
„A fost demarată şi o anchetă a Poliţiei pentru a verifica informaţiile conform cărora virusul a fost introdus în judeţul Buzău prin produse din carne provenite de la porcul dintr o zonă unde evoluează focare de pestă porcină africană”, a mai transmis Instituţia Prefectului, după şedinţa CJSU de duminică.
Ultimele date făcute publice pe 29 august de şeful ANSVSA, Geronimo Brănescu, arătau că sunt 781 de focare de pestă porcină în România iar 123.411 de porci au fost ucişi, până acum.
Pesta porcină a fost depistată şi în Bulgaria, aproape de frontiera cu România, la o fermă din satul Tutrakantsi, din nord-estul ţării. Testele au confirmat virusul în cazul a şapte animale, a anunţat Agenţia bulgară de Siguranţă Alimentară.
Bulgaria luase deja măsuri pentru a împiedica pătrunderea virusului pestei porcine, ridicând inclusiv un gard la frontiera cu România, pentru a preveni trecerea porcilor mistreţi. În plus, la punctele de trecere a froniterei, vameşii confiscă toate produsele care conţin sau au la bază carnea de porc.
CITEŞTE ŞI:
EXCLUSIV/ Extrasezonul 2018 vine la malul mării cu scăderi de preţuri de până la 30%
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro