În contextul unor tensiuni comerciale tot mai mari între SUA și Uniunea Europeană, după ce Trump a impus taxe pentru importurile de aluminiu si oțel, dar a acordat derogări temporare pentru UE, Australia și alte țări, economiștii vorbesc în scrisoarea lor despre legea comercială despre care mulți economiști spun că a fost factorul declanșator al Marii Depresiuni.

”În 1930, 1.028 de economiști au făcut apel la Congres să respingă legea fiscală Smoot-Hawley. Astăzi, americanii se confruntă cu o nouă activitate protecționistă, inclusiv amenințări cu retragerea din acorduri comerciale, dorințe de introducere a noi taxe ca reacție la deficite comerciale și impunerea de taxe pentru mașini de spălat, componente pentru instalații de energie solară și chiar pentru oțelul și aluminiul folosit de fabricanții din SUA”, se arată în scrisoarea semnată de cei peste 1.100 de economiști.

Experții îi cer președintelui să învețe din greșelile trecutului și să nu permită să se ajungă din nou într-o criză uriașă. ”Congresul nu a ascultat de sfatul economiștilor din 1930 și americanii din toată țara au plătit pentru asta. Economiștii și profesorii de economie semnatari (ai scrisorii) vă îndeamnă cu insistență să nu repetați acea greșeală. Multe s-au schimbat din 1930 și până acum – de exemplu, comerțul este acum semnificativ mai important pentru economia noastră – dar principiile fundamentale ale economiei, așa cum au fost explicate atunci, nu s-au schimbat”, se mai spune în documentul citat.


Citește și: Șapte țări în 6 ani, de dragul cercetării. Românul care face propulsoarele spațiale în Singapore: „Nu am fost un copil excepțional, dar am muncit mult”


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News