Dacă vorbim de cele aproape 3.200 de localități mari din România (municipii, orașe și comune) activitatea se desfășoară  în regie proprie sau pe bază de contract, de către operatori economici. Cu toate acestea, doar 2.134 de localități din cele 3.186 au asigurată activitatea de deszăpezire.

La nivelul a 18 județe și municipiul București activitatea este finalizată, iar în restul de 23 de județe situația diferă de la un UAT la altul, acestea asigurând activitatea de deszăpezire în regie proprie sau prin contracte cu operatori economici, datele finale nefiind transmise Instituțiilor Prefectului care le și publică pe pagina de internet.

Drumurile naționale, parțial acoperite

Lucrul acesta este valabil și pentru cel puțin un sfert de țară având în vedere că 11 din cele 41 de județe ale țării sunt fără contracte sau cu contracte parțiale de deszăpezire. Iar aici vorbim numai de rețeau de drumuri naționale.

„În 29 de județe au fost încheiate contracte pentru  întreaga rețea de drumuri naționale. Gradul de acoperire, conform contractelor încheiate, este parțial în județele Călărași, Dâmbovița și Ilfov, iar 9 județe nu au contracte de deszăpezire în vigoare pentru sezonul rece întrucât procedurile de atribuire se află în diferite stadii: suspendate/contestate/anulate”, se arată în informațiile Guvernului.

Pe sectoarele de drumuri naționale pentru care nu sunt semnate acorduri cadru și nici contracte subsecvente se va acționa cu utilaje proprii ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR S.A.), precum și prin redistribuire de utilaje din viitoarele acorduri cadru care sunt în curs de semnare.

Drumurile județene, deszăpezire „la lopată”

Pentru drumurile județene, activitatea s-a finalizat în 35 de județe, spun reprezentanții Guvernului, dar care fac unele precizări. „În județele Mehedinți și Neamț sunt încheiate contracte cu valabilitate până la sfârșitul acestui an și se urmează procedura de achiziție pentru următoarea perioadă, începând cu 01.01.2017. În județul Constanța intervenția se asigură în regie proprie cu mențiunea că Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor Constanța se află în procedură de faliment, iar în județul Argeș, deszăpezirea se realizează în regie proprie, prin utilaje din dotarea Direcției Județene de Drumuri și Poduri”, se arată în informarea Executivului.

Pe raza județelor Călărași și Gorj deszăpezirea se asigură pentru drumurile județene asfaltate/pietruite, cu excepția tronsoanelor cu trafic redus de vehicule. Au contracte încheiate pentru o parte din teritoriul de competență la nivel județean următoarele: Dâmbovița, Giurgiu și Mureș (în prezent, se desfășoară procedura de atribuire pentru celelalte zone), iar în județul Prahova nu sunt încheiate contracte (procedurile de achiziție fiind în diverse stadii).

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News