Medicul Dorel Săndesc a vorbit și despre vaccinarea anti-COVID, despre scăderea numărului de teste în cele trei săptămâni de la începerea vaccinării în România și despre pericolele noii versiuni a virusului SARS-CoV2, despre care specialiștii spun că este mult mai infecțioasă.
De asemenea, s-a discutat și despre cât de mult îi protejează vaccinul anti-COVID pe cei imunizați să nu se mai infecteze și să nu răspândească virusul, situație care să permită renunțarea la masca de protecție și revenirea la viața de dinaintea pandemiei.
Principalele declarații făcute de medicul Dorel Săndesc:
Despre situația din secțiile ATI
- Există această discordanță între numărul mic de cazuri pozitive și numărul de cazuri grave, internate la terapie intensivă
Numărul de cazuri critice nu minte și el sugerează mai realist dimensiunea epidemiei, mai mult decât o face numărul de cazuri pozitive noi, care în mod inevitabil, depinde de numărul de teste.
Dorel Săndesc:
- Cazurile grave din ATI reprezintă o realitate și această realitate este una îngrijorătoare
- Indicatorul numărul de cazuri critice este unul foarte important.
- Un semnal fals de liniștire cum că această criză la noi merge bine, că suntem pe o pantă bună, este periculos, pentru că nu reflectă realitatea.
Este foarte puțin probabil ca noi să avem o asemenea evoluție, atunci când în Europa vedem clar că numărul de cazuri rămâne în continuare foarte mare
Dorel Săndesc:
- Sper foarte tare ca numărul de cazuri să scadă după etapa a doua de vaccinare.
Statistica arată clar această discrepanță. Noi suntem ca număr de pacienți critici undeva pe locul 8 în Europa, dar ca număr de teste raportat la numărul de locuitori suntem foarte jos, undeva spre locul 40.
Dorel Săndesc:
- Cred că vaccinare a celei de-a a doua categorii este decisivă pentru influențarea presiunii pe sistemul sanitar.
- Formele severe sunt prezente într-o proporție mult mai mare la categoriile de pacienți cu alte probleme
- Mecanismul aceste boli este ca la ruleta rusească pur și simplu, când a tras către tine, dacă cumva e glonțul pe țeavă, poți să fi și foarte tânăr, sportiv sănătos, ai riscul de a face o formă foarte severă sau chiar letală.
Despre numărul mic de teste efectuate
- Testarea devine necesară, acum când am început campania de vaccinare.
- O dată ne va arăta impactul real al vacinării și doi, devine evident că undeva aproape de jumătate din cazuri preiau boala de la cazuri fără simptome.
- Testarea permite depistarea precoce a unor cazuri înainte de a avea simptome și astfel permite reducerea semnificativă a transmiterii bolii.
Despre problemele din secțiile ATI
- La momentul zero aveam 1.300 de ventilatoare. Era ceva pentru România. Acum avem 1.000 de pacienți.
Din fericire, în această perioadă am reușit să dublăm dotările din ATI-ul românesc printr-o serie de programe pe care le-am promovat, ceea ce ne permite să facem față și să nu avem situațiile dramatice întâlnite în alte țări
Dorel Săndesc:
- Programul nostru mai are etape de parcurs pentru a fi pregătiți mai bine în eventualitatea unei noi crize.
- ATI-ul a devenit un soi de Arca lui Noe în aceste zile. O Arca lui Noe care este arhiplină și care nu era total pregătită la începutul crizei.
Despre noua tulpină a COVID-19
- Ea transmite următorul mesaj: faptul că nu e înțelept să mai așteptăm cu vaccinul, să vedem cum merge la alții. Nu merită să ne asumăm acest risc.
- Riscul e serios. Virusul este capabil de mutații. Sunt trei-patru-cinci deja și toate aceste mutații îl fac mai periculos.
Doamne ferește, amânând vaccinarea, ne expunem la o eventuală contaminare cu un virus mult mai agresiv, mai letal
Dorel Săndesc:
- E bine ca vaccinarea să fie făcut cât mai curând posibil
- Mizez pe un efect de contaminare, în sens pozitiv, în care primele rezultate care încep să apară după vaccinarea unui procent important din populație, așa cum este în Israel, să creeze un val de motivare a populației.
- Rezultatele care vor apărea vor fi de natură să convingă pe oamenii care în continuare au dubii.
- Consider esențial în această campanie atingerea acelui obiectiv de vaccinare a categoriei 2 din România, respectiv a pacienților vulnerabili și cu factor de risc.
- Principala problemă pe care a pus-o pandemia, numărul mare de pacienți și mai ales numărul mare de pacienți critici a blocat pur și simplu sistemele sanitare, unele din țări foarte dezvoltate.
Despre rezultatele care vor apărea după etapa a doua de vaccinare
- M-aș bucura să văd că oamenii se înscriu și se vaccinează într-o proporție mare.
Despre revenirea la viața normală, de dinainte de pandemie
- Probabil că revenirea la o viață comparabilă total cu cea de dinainte de pandemie nu se va întâmpla prea repede.
- Unele măsuri logice vor permite celor care sunt imunizați să-și câștige libertatea
- Libertatea se va câștiga progresiv, pe măsură ce se va stinge epidemia
Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită de la ora 11.00 și de la ora 13.00, pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro