Cele mai multe plângeri pentru înaltă trădare au fost depuse de simpatizanți ai partidului antimigranți și antiislam Alternatica pentru Germania (AfD).
„Plângerile împotriva cancelarului s-au dovedit, toate, fără fundament”, a insistat purtătorul de cuvânt al Parchetului federal din Karlsruhe (sud-vestul ţării), Frauke Koehler, instituția fiind nevoită să cerceteze astfel de plângeri.
Susținătorii dreptei populiste o critică dur pe Angela Merkel pentru decizia sa de a deschide granițele țării pentru peste un milion de refugiați, în 2015 și 2016. De altfel, Angela Merkel, aflată în campanie pentru a obține al patrulea mandat de cancelar, înainte de alegerile legislative din 24 septembrie, a fost adesea criticată pentru această decizie.
În plus, ea este huiduită în cursul deplasărilor pe care le face în fosta Germanie comunistă, unde formațiunea Alternativa pentru Germania se bucură de cea mai mare susținere. (Formațiunea, acuzată chiar și de extremism și xenofobie, este credită cu 9% dintre intențiile de vot, potrivit sondajelor).
În ciuda criticilor, Angela Merkel a mărturisit recent că nu regretă decizia luată, în ciuda costurilor pe care ar putea să le plătească pe plan politic.
„Aș lua toate deciziile importante din 2015, în același mod, din nou. A fost o situație extraordinară și am luat decizia pe baza a ceea ce credeam că este corect din punct de vedere politic și umanitar”, a declarat Angela Merkel, într-un interviu acordat în urmă cu doar câteva zile publicației Welt Am Sontag.
Potrivit sondajelor, Angela Merkel se bucură de un avans de două cifre în fața rivalului Martin Schulz. Mai precis, partidul său, Uniunea Creștin Democrată (CDU), are în prezent un avans de 13 puncte procentuale în fața principalilor contracandidați, social-democrații (SPD).