”În data de 03.08.2021, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța și reprezentanți ai Căpităniei Cernavodă au procedat la efectuarea controlului de frontieră, pe sensul de intrare în țară, a unui convoi format dintr-un împingător cu şase barje, sosit în portul Cernavodă, din direcția Serbia.
Convoiul era format din cinci barje încărcate cu cereale şi una cu 1.054,6 tone deşeuri din fier, conform documentelor”, se arată în comunicatul transmis.
În urma controlului făcut, autoritățile au observat că printre deșeurile din fier se aflau şi alte tipuri de deșeuri decât cele declarate.
Mai exact, erau depozitate şi deșeuri a căror proveniență nu poate fi stabilită, unele chiar periculoase – componente din vehicule scoase din uz, care conțin uleiuri, emulsii și alte substanțe periculoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE-uri), deșeuri de ambalaje din plastic, lemn, carton, materiale textile și rafie, vopsea, ebonita, anvelope din cauciuc, etc.
”S-a stabilit faptul că transferul de deșeuri nu indeplineşte condiţiile legale, iar comisarii Gărzii de Mediu au luat măsura interzicerii efectuării tranzitului pe teritoriul României a deșeurilor și returnarea acestora în țara de origine”, mai transmite Poliția de Frontieră.
Cazurile de importuri ilegale de deșeuri s-au înmulțit semnificativ în ultimele luni. Luni și marți, polițiștii de frontieră au descoperit peste 2.500 de tone de deșeuri transportate ilegal.
Pe 15 iunie, mai mult de 180 de tone de deșeuri au fost descoperite într-o singură zi la intrarea în România.
Iar o săptămână mai târziu, opt TIR-uri încărcate cu 130 de tone de deșeuri au fost oprite la Vama Nădlac și întoarse din drum.
În mai, șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, avertiza că „Europa a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de deșeuri acumulate” și România este o țintă din cauza prețului mult mai redus pentru neutralizarea lor decât în restul Europei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro