Peste 1.300 de familii din București nu și-au primit stimulentul financiar pentru nou-născuți. Motivul: „Guvernul nu a alocat fondurile necesare”, susține Primăria.
PMB estimează 20.500 de nașteri pentru anul 2019, ceea ce ar reprezenta o sumă de 51,2 milioane de lei în stimulente financiare.
În primele 10 luni ale anului trecut au fost depuse peste 16.000 de dosare. Suma plătită în stimulente a fost de 41,9 milioane de lei.
Primăria mai are de plătit încă 3,25 milioane de lei părinților pentru dosarele depuse în lunile noiembrie și decembrie 2019.
Orban: Mi se pare o neobrăzare ca Primăria să mai ceară bani
În decembrie, Gabriela Firea a cerut guvernului Orban suma de 677 de milioane de lei pentru cheltuieli sociale și de utilitate publică urgente pentru București. Cererea a fost refuzată de către guvern și caracterizată drept „o neobrăzare” de către premier.
„Primăria București a beneficiat de alocare, din fondul de rezervă al Guvernului, de 100 de milioane și mi se pare o neobrăzare să mai formulezi o cerere. Adică ce vrea? Să plătim noi factura pentru companiile de nababi înființate de Firea? Nu acceptăm așa ceva sub nicio formă”, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban, potrivit ziare.com.
Ce este stimulentul pentru nou-născuți
Stimulentul financiar de 2.500 de lei a apărut în vara anului 2017 în urma unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului București (CGMB).
Condițiile de eligibilitate pentru stimulent sunt următoarele:
- Nașterea trebuie să fie înregistrată într-un spital al municipiului București;
- Părinții trebuie să aibă reședința în București de cel puțin 6 luni la momentul depunerii dosarului;
- Stimulentul se acordă o singură dată iar cererea trebuie înaintată la Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București în cel mult o lună de la nașterea copilului.
Primăria Capitalei are cel mai mare buget dintre toate primăriile din țară. Bugetul pe anul 2019 a fost de 6,7 miliarde de lei (aproximativ 1,4 miliarde de euro).