Perioada profitabilă pentru hotelierii de pe Valea Prahovei, începută înainte de Crăciun continuă și zilele acestea. Peste 1.500 de turiști care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi au venit la munte în România să-și petreacă vacanța de iarnă. Pentru ei, prețurile sunt ceva mai mici decât în urmă cu două săptămâni.
Turiștii de peste Prut au luat cu asalt stațiunile de pe Valea Prahovei, iar anul acesta numărul lor este mai mare decât anul trecut, spun hotelierii. Numai în Sinaia, cea mai căutată dintre stațiunile de pe Valea Prahovei, peste o mie de creștini care serbează Crăciunul pe stil vechi petrec zilele acestea. Cei mai mulți dintre ei sunt din Republica Moldova. Spun că vin în România pentru că vorbesc limba, aici e munte, e zăpadă și nu au nevoie de avion.
Prețul plătit de o familie pentru trei nopți de cazare cu mic dejun și masă festivă pornește de la 250 de euro, în funcție de clasificarea unității hoteliere.
Mulți dintre modolveni, ruși și ucraineni au ajuns pe Valea Prahovei în grupuri organziate. Turiștii vin cu autocare, se cazează împreună și se disterază trei zile și trei nopți, ca în povești.
Spre dosebire de anii trecuți însă, a crescut numărul turiștilor de peste Prut care vin pe cont propriu în România, pentru a petrece Crăciunul. Iar unde este cerere, există și ofertă.
La rândul lor, hotelierii români au realizat ce potențial turistic uriaș pot găsi dincolo de Prut și tot mai mulți dintre ei au conceput oferte speciale pentru cei care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi. Astfel, la Predeal, o vilă cu 20 de locuri dispuse în opt camere se închiriază pentru 90 de lei pe noapte de persoană.
În stațiunea Bușteni, dar și în Azuga au apărut apartamente de închiriat pentru perioada Crăciunului pe rit vechi. În Bușteni, un apartament cu două camere, patru locuri de cazare, s-a închiriat pentru 695 de lei pe noapte, iar la Azuga un apartament cu patru camere, opt locuri, s-a închiriat pentru 400 de lei pe noapte, cu condiția să fie ocupat minimum trei nopți în perioada Crăciunui pe rit vechi.
Prețurile sunt ceva mai mici decât cele din perioada Crăciunului pe stil nou, însă nici cererea nu este la fel de mare.
Vestea bună pentru hotelierii români este că, după o perioadă de câțiva ani în care numărul turiștilor de peste Prut a scăzut, în ultima vreme tot mai mulți moldoveni, ruși și ucraineni aleg să-și petreacă sărbătorile de iarnă la noi. Mai mult, unii dintre turiștii veniți din est au anunțat deja că vor să-și prelungească vacanța programată ințial pentru doar trei zil, ceea ce înseamnă încasări mai mari pentru turismul românesc.
Și la Braşov şi în staţiunile de schi din zonă, Predeal şi Poiana Braşov, o mulțime de turiști moldoveni, ucraieneni şi ruşi au venit pentru a sărbători Crăciunul după calendarul vechi.
Citește și: Nu mai există ”gerul Bobotezei”. Specialiștii avertizează: ”Joaca de-a Dumnezeu e periculoasă!”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro