Mișcarea condusă de Alexei Navalnîi, adversarul cel mai vocal al lui Putin, căruia i-a fost interzis să candideze după ce a fost ocndamnat penal, a anunțat că a trimis 33.000 de voluntari pentru a monitoriza alegerile. Aceștia au raportat sute de cazuri de fraudă, în special în Moscova și regiunea din jurul capitalei, în Sankt Petersburg și în Bașchiria, regiunea din zona Munților Urali

Ultimele sondaje arată că sprijinul politic pentru Vladimir Putin este considerabil mai scăzut în Moscova și Sankt Petersburg decât în restul Rusiei.

Mulți dintre voluntarii lui Navalnîi care au dorit să monitorizeze alegerile au fost împiedicați să intre în unele secții de votare, a declarat un reprezentant al acestora într-o conferință de presă.

Comisia Electorală Centrală din Rusia a declarat că va investiga reclamațiile făcute de Navalnîi și că aproximativ 80% din secțiile de votare sunt supravegheate video.

Având în vedete că este cunoscut câtigătorul alegerilor, adevărata miză a alegerilor o reprezintă prezența la urne, deoarece Kremlinul dorește ca Putin să obțină un rezultat solid din punct de vedere moral, dar Navalnîi și-a îndemnat susținătorii să boicoteze alegerile și să nu se prezinte la urne.

În aceste condiții, mulți dintre supraveghetori au spus că au văzut persoane duse cu poliția să voteze și alții care priemau cupoane de reduceri dacă dovedeau că și-au exercitat dreptul la vot.

Rusii votează duminică, 18 martie, pentru a-și alege președintele pentru următorii șase aniVladimir Putin este considerat favorit, potrivit sondajelor el va obține peste 60% dintre sufragii. Contracandidații săi au șanse minime să îl învingă sau măcar să ducă alegerile în turul doi.

Cei opt candidați înscriși pe liste sunt: Vladimir Putin (independent), Pavel Grudinin (Partidul Comunist al Federației Ruse), , Ksenia Sobchak (Inițiativa Civică), Vladimir Zhirinovksy (Partidul Liberal Democrat din Rusia) Serghei Baburin (Uniunea tuturor popoarelor), Maxim Suraykin (comuniștii din Rusia), Boris Titov (Partidul Creșterii) și Grigori Yavlinsky (Yabloko).Vladimir Putin este credidat cu 70% din intențiile de vot, în absența principalului său oponent, Aleksei Navalnîi, a cărui candidatură a fost interzisă. Astfel, liderul de la Kremlin va câștiga un nou mandat de șase ani.

Urnele se închid la ora 20.00, ora României, când sunt așteptate și primele exit-poll-uri. Data scrutinului este una semnificativă pentru Rusia lui Putin, deoarece coincide cu cea de-a patra aniversare a anexării Rusiei la Crimeea în 2014.


Citește și: Conspirațiile din jurul lui Putin. Criticii președintelui rus care și-au găsit sfârșitul în mod suspect


 
 

Urmărește-ne pe Google News