Cele șase Universităși de Medicină și Farmacie din România au sediul la București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova și Târgu-Mureș.

Decizia a fost făcută publică într-un document semnat de către toți cei șase rectori ai UMF-urile din România. Și în anii anteriori s-a luat decizia de a da în aceeași zi examenul, pentru a descuraja studenții care și-ar încerca norocul la testele scrise de la mai multe universități de profil.

120 de săli doar într-un singur oraș

Susținerea cu
prezența la sediul universității a testului de admitere implică însă și o serie
de probleme pentru UMF-uri care nu au fost încă soluționate integral. Majoritatea
universităților care vor continua o parte dintre activități la sediu, și nu
online, au decis ca într-un amfiteatru de minimum 100 de locuri să nu stea mai
mult de 20 de studenți, pentru a se păstra distanța minimă recomandată pentru
prevenirea răspândirii coronavirusului.

La UMF Iași, spre
exemplu, au fost 2.380 de candidați care au susținut testul la cele patru
facultăți: Medicină Generală, Medicină Dentară, Farmacie și Bioinginerie. Asta
ar însemna că UMF ar avea nevoie de 120 de săli dacă toți studenții ar da
examenul în același timp, jumătate doar pentru Medicină, unde este cea mai mare
concurență pe un loc.

La nivel național, însă, conform unei analize realizată de Libertatea în 2019, au existat 10.800 de candidați la cele șase universități de medicină și farmacie din țară, pe 3.922 de locuri la buget și 2009 de locuri la taxă, fiind o concurență de circa 3 candidați pe un loc.

Amfiteatre ”împrumutate”

Sursele Libertatea au precizat că a existat un acord între cele șase universități și Ministerul Educației Naționale să fie solicitat și sprijinul celorlalte instituții de învățământ superior din orașele în care au sediul UMF-urile pentru ca examenul să poate fi dat și în amfiteatrele acestora.

Problema logistică va trebui însă rezolvată: în momentul de față, spre exemplu, dacă luăm tot exemplul Iașiului, după completarea foilor de examen, care este tip grilă, studentului i se scanează lucrarea la ieșirea din sală și primește punctajul obținut. Dacă examenul va fi dat în mai multe săli de la mai multe universități, metodologia va trebui modificată fiindcă altfel ar însemna existența a zeci de scannere care să cuprindă grilele de 10 și programele necesare pentru analizarea acestora.

Aceleași surse au precizat pentru Libertatea că au mai fost două variante pe masă: desfășurarea admiterii doar cu un concurs de dosare, fără examinare scrisă, așa cum s-a decis, spre exemplu, la facultățile de automatică și calculatoare de la universitățile tehnice din România, dar și desfășurarea online a examenului. În ceea ce privește susținerea online a examenului, s-a ajuns la concluzia că nu există în momentul de față la universități sisteme informatice capabile să susțină un astfel de efort, și exista și șansa pe care UMF-urile încearcă să o evite, ca un student să dea examenul al 6 universități și să umfle artificial cifrele candidaților.

A fost aleasă o zi de duminică

Rectorul UMF Iași, chirurgul Viorel Scripcariu, a precizat că s-a ales ca dată 26 iulie și pentru că este duminică și elevii care vor veni spre orașe să dea examenul să le găsească mai puțin aglomerate.

„Este important ca viitorii candidați să știe că vom suplimenta spațiile de desfășurare a concursului, pentru a respecta măsurile de distanţare fizică şi de protecţie a candidaţilor”, a declarat Viorel Scripcariu.

Într-un mesaj remis
presei de rectorii celor șase UMF-uri se precizează și faptul că, pentru prima
dată, înscrierile la examenul de admitere, testul grilă scris ce va fi susținut
de elevi, vor avea loc exclusiv pe platformele online ale universităților.

„Examenul de admitere
în ciclul universitar de licență se va face prin metoda tradițională, în data
de 26 iulie 2020, cu respectarea cu strictețe a măsurilor de distanțare fizică
și de protecție a candidaților. Pentru reducerea riscului epidemiologic,
sesiunea de examene pentru semestrul II și cea de reexaminare va avea loc online
sau onsite, după o metodologie proprie a fiecărei universități și aprobată în
Senatele universitare”, se precizează în mesajul comun al universităților.

 
 

Urmărește-ne pe Google News