Sunt pregătiri intense zilele acestea la Curtea de Argeș, orașul în care se află necropolele Regilor României. Și nu sunt pregătiri de sărbătoare, așa cum pare la prima vedere, ci pregătiri de înmormântare. Cei din administrația locală și centrală, împreună cu reprezentanți ai Casei Regale, pun la punct ultimele detalii ale funeraliilor Regelui Mihai I. Au fost discuții peste discuții, ședințe peste ședințe, toate ținute pe teren. Pentru că toți cei implicați vor să se ridice la înălțimea personalității celui care a fost Majestatea Sa Regele Mihai.
Peste 10.000 de oameni, așteptați la Curtea de Argeș
În vara anului trecut, când Regina Ana a fost adusă la Curtea de Argeș să-și doarmă somnul de veci în noua Catedrală Arhiepiscopală și regală de la Curtea de Argeș, peste 8.000 de oameni au venit să-și ia la redevere de la Regină. Sâmbătă, la înmormântarea Regelui Mihai I sunt așteptați încă și mai mulți oameni. Peste 10.000, spun localnicii. Pensiunile din zonă nu mai au locuri. Au început să sune telefoanele încă de săptămâna trecută, la scurt timp după ce Casa regală a anunțat programul funeraliilor. Pentru că înhumarea va avea loc la o oră târzie, oamenii preferă să rămână peste noapte. Mai ales că vor veni la Curtea de Argeș monarhiști de peste tot din țară.
”Nu pot să nu-mi iau adio de la Rege. A fost figura care a luninat poveștile copilăriei mele”, spune Doina, care va merge la Curtea de Argeș de la Slatina.
La fel ca ea, mulți tineri și vârtnici deopotrivă, care au înțeles că Regele a scris, poate, cea mai dramatică pagină din istoria României, o pagină peste care nu se poate trece cu ușurință.
Pregătiri în detaliu
Iar totul se pregătește în cel mai mic detaliu. Primarul din Curtea de Argeș, Constantin Panțurescu, spune că oamenii de la curățenie sunt scoși pe stradă de două ori pe zi. Asta pentru că în această perioadă, chiar dacă e decembrie, încă mai cad frunze din pomi, și în urma celor care strâng frunzele pare necurățat. La Catedrala Regală cripta este pregătită.
Până și Gara Regală, lăsată în paragină de mult timp și unde de peste 20 de ani nimeni nu a mai făcut nimic, este curățată zilele acestea. CFR, care administrează gara, a trimis oameni la curățenie, pentru că acolo va opri Trenul Regal care îl va aduce pe Rege. Moartea Suveranului a readus în atenție o problemă spinoasă: faptul că Ministerul Transporturilor, care are în proprietate gări monument istoric, precum cea de la Curtea de Argeș, le-a dat uitării, iar acestea se degradează, în condițiile în care de decenii bune nimeni nu s-a ocupat de ele.
Drumul spre eternitate
Sâmbătă după amiază, Regele Mihai va ajunge la Curtea de Argeș, unde va rămâne pentru totdeauna alături de Regina sa. Trenul Regal care va aduce trupul suveranului ajunge în jurul orei 17:20 în Gara Regală, spune primarul orașului. De aici, cortegiul va pleca la Mănăstirea veche, unde va fi primit de Garda de onoare. O slujbă religioasă va avea loc în Mănăstirea veche, apoi sicriul va fi dus în necropola nouă, unde sunt pregătite tunurile care vor trage salve.
După șapte decenii de exil, Regele Mihai vine acasă, acolo unde îi este locul și unde i-a fost în toți cei 70 de ani grei de pribegie. Mii de oameni îl vor primi cu tristețe. Cu o tristețe la fel de mare cum a fost bucuria pe care au simțit-o în anii ’90, când au sperat că Regele va veni definitiv. Nu a fost așa și nu din vina suveranului. Istoria rămâne să judece de aici înainte, iar oamenii care i-au fost contemporani Regelui rămân cu întrebarea: ce ar fi fost dacă….
Sursa FOTO – Facebook Muzeul Municipal Curtea de Argeş
Citește și: Biserica Ortodoxă explică de ce Regele Mihai va fi înmormântat pe întuneric. „Iarna, ziua e mai scurtă”