„În România avem 424 de localităţi fără medic de familie şi, de asemenea, avem peste 1.000 de localităţi, 1.098, cu necesar neacoperit de medici de familie. Noi considerăm un deficit de medici de familie undeva de 2.200. Acum 10 ani aveam aproximativ 12.000 de medici de familie în relaţie contractuală cu Casa, acum avem sub 10.000”, a explicat Daniel Coriu.

El a precizat că aproape jumătate dintre medicii de familie au peste 61 de ani și vor ieși la pensie în curând.

„Foarte importantă este îmbătrânirea populaţiei medicilor de familie. 47%, aproape jumătate din medicii noştri de familie au peste 61 de ani. Aproape jumătate vor ieşi la pensie peste câţiva ani. Noi, peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Consecința: „Vom muri mai repede”

Raluca Zoiţanu, preşedinta Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, a explicat care va fi consecința lipsei medicilor de familie sau numărul insuficient al acestora.

„Vom muri mai repede şi vom fi bolnavi mai repede. Sunt deja studii care arată că, dacă ai un medic de familie şi îl ai de mult timp, de 15 ani de exemplu, trăieşti mai mult şi eşti mai sănătos, pentru că este un medic care te cunoaşte foarte bine şi te îngrijeşte mai bine”, a spus Zoițanu.

„Aceasta va fi urmarea, speranţa de viaţă va scădea foarte mult şi toate topurile acelea cu suntem locul 1 la cancere, la boli cardiovasculare… Vom continua să fim în top. Sigur, nu putem să punem această responsabilitate doar în spatele medicului de familie, factorii sunt mai complecşi, dar să ai un medic de familie pe o durată lungă de ani, acelaşi medic de familie, este unul din factorii care contribuie la o viaţă mai sănătoasă şi mai îndelungată”, a punctat doctorul.

Vezi şi cum se poate schimba medicul de familie – procedura și actele necesare!

Urmărește-ne pe Google News