Curtea de Apel București (CAB) a dispus, vineri, 3 martie, încetarea procesului în cazul foștilor directori Hexi Pharma Flori Dinu și Mihail Leva, ca urmare a prescrierii faptelor.

Aceștia fuseseră condamnați, în primă instanță, la 3 ani şi, respectiv, 3 ani și 8 luni de închisoare.

Cu toate acestea, firma Hexi Pharma va trebui să plătească despăgubiri de peste 10 milioane de euro către peste 100 de spitale.

Cum s-a ajuns la această sumă?

131 de spitale ar trebui despăgubite

În încheierea Curții de Apel, judecătorii Iuliana Ciolcă (președinta completului) şi Mihai Alexandru Mihalcea au enumerat 19 spitale și au menționat că acestea au de primit circa 11 milioane de lei ca despăgubiri.

Însă acestea nu sunt toate unitățile care trebuie să fie despăgubite de firma care dilua dezinfectanți.

Așadar, numărul lor ajunge la 131. Asta pentru că CAB a menținut „celelalte dispoziții ale sentinței apelate care nu sunt contrare prezentei hotărâri”. Aceste dispoziții se referă la celelalte spitale care au primit dezinfectanți de la Hexi Pharma. Și care ar trebui despăgubite așa cum a stabilit Tribunalul București.

Hexi Pharma trebuie să dea peste 51 milioane de lei

În primă instanță, Tribunalul București s-a încurcat în calculul acestor despăgubiri, așa că a fost nevoie de mai multe îndreptări ale deciziei, pentru ca sumele să fie corectate.

Astfel, există și cazul în care un singur spital ar trebui să primească peste un milion de euro.

Este vorba de Spitalul Județean de Urgență Tulcea. În cazul acestuia, decizia inițială, neschimbată la apel, era ca despăgubirile să se ridice la 1.000.000 de euro și peste 300.000 de lei.

În total, conform unui calcul al ziarului Libertatea, despăgubirile pe care Hexi Pharma trebuie să le acorde spitalelor se ridică la peste 51 de milioane de lei, adică mai mult de 10 milioane de euro. 

Au existat și cazuri în care, în primă instanță, mai multe spitale au renunțat la pretențiile financiare. În general, era vorba de unități sanitare ce aveau de recuperat sume mici, comparativ cu restul, care au plătit pe dezinfectanți sute sau mii de lei.

Ce a mai rămas din Hexi Pharma, sub sechestru

Curtea de Apel București a menținut sechestrul peste mai multe bunuri ale celor de la Hexi Pharma.

Astfel, statul român ar putea vinde bunurile firmei pentru ca despăgubirile să fie plătite. 

Ce a rămas sub sechestru la Hexi:

  • Teren intravilan, suprafață de 2.072 mp (acte), în valoare orientativă de 1.636.880 de euro
  • Teren intravilan, în suprafață de 2.633 mp, în valoare orientativă de 49.500 de euro
  • Construcție P+1, în suprafață de 1.520 mp, valoare de impunere 693.256 de lei
  • Teren intravilan arabil, suprafaă de 11.383 mp, valoare de 11.968 de euro
  • Sume de bani, prezente și viitoare, existente în conturi
  • Imobil având valoare de impunere de 738.357 de lei

Cei doi directori, obligați să stea departe de producția de biocide

În afară de obligarea la plata de daune către spitale, Hexi Pharma nu va mai avea voie, timp de 5 ani, să producă biocide.

Așa cum nici cei doi directori care au fost inculpați în dosar nu vor mai avea voie să ocupe, timp de mai mulți ani, următoarele poziții:

  • Flori Dinu – ca măsură de siguranță, i s-a interzis să ocupe funcția de manager într-o societate comercială, precum și exercitarea oricărei activități într-o societate având ca obiect producerea și comercializarea de biocide, pe o perioadă de 5 ani
  • Mihail Leva – la fel ca în cazul lui Dinu, i s-a interzis să fie șef de producție și i s-a impus să nu lucreze într-o societate care să producă sau să vândă biocide, pentru 5 ani

În plus, Curtea de Apel a dispus desființarea avizelor care au stat la baza punerii pe piață de către Hexi Pharma a 39 de produse biocide.

 
 

Urmărește-ne pe Google News