Din Boloteşti, Vrancea, Iulian Nistor a adus tone de struguri din care face must pentru bucureşteni. Ştie că oamenilor le place să ia mustul proaspăt, preparat pe loc, chiar sub ochii lor. Are 36 de hectare de vie, moştenite de la familia lui. „Mama mea ne-a născut la butucul viei„, glumeşte vrânceanul.
A venit cu nepoţii lui la acest eveniment, ca să fie sigur că pregătirea mustului merge ca la carte. „Lucrăm numai în familie. Am adus peste 10 tone de struguri pentru aceste patru zile (de festival – n.r.). Avem Ottonel alb cu Fetească amestecat, avem Merlot şi un Hamburg tămâios„, mai spune Iulian Nistor. Un litru de must costă 10 lei.
Ce-ar fi mustul fără o pastramă fragedă?
În afară de must, la festival se întrec și bucătari, care se laudă că pregătesc cea mai bună pastramă.
„Avem pastramă de porc, de vită şi de berbecuţ. Înăbuşirea în apă şi ulei şi fierberea cel puţin două ore este secretul unei pastrame fragede„, spune Alexandra Neagu, reprezentanta unui restaurant. 100 de grame de pastramă de berbecuţ şi de vită costă 12 lei, iar pastrama de porc este 10 lei/100 g.
Zilele recoltei de altădată
Și în urmă cu 100 de ani, evenimentele care marcau zilele recoltei în Bucureşti adunau mii de oameni. Producătorii veneau cu struguri, mere, nuci, cu gogoşari, cu vinete şi cu alte legume şi fructe din curţile lor.
Doar că atunci nu aveau standuri sofisticate. Le vindeau direct din coşuri. Vânzătorii ambulanţi umblau cu marfa de gât şi-şi făceau reclamă în gura mare. Iar negocierea era la ordinea zilei.
Unde poţi bea must în Bucureşti
Cei care vor să-şi cumpere must pentru acasă, pot lua din Piaţa Obor, în zona producătorilor de vin, direct de la Mustăria Vinul Nostru.
Must se mai găseşte la Restaurantul Terasa Doamnei, Restaurantul Nicoreşti şi Grădina Carol, din Parcul Carol.
Fotografii: din Colecția „Fotografii” – Muzeul Municipiului București.
CITEȘTE ȘI:
INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ Le-am stricat ficțiunea de 700.000 de euro! Libertatea a salvat o parte a banilor pentru șușa din Sectorul 5