12.146 de tranzacţii imobiliare, majoritatea în Bucureşti, au fost raportate de notari către Fisc în prima jumătate a anului, pentru că au fost încheiate la valori sub grilă. Adică un sfert din toate casele şi terenurile vândute din ianuarie până în iunie. Asta înseamnă că unul din patru acte de vânzare este pasibil de sancţiuni din partea Fiscului.
Practic, cine vinde o locuinţă cu 40.000 de euro, peste valoarea de 30.000 de euro din grilă, plăteşte impozit la ce a declarat. Însă, dacă încheie tranzacţia la o valoare de 20.000 de euro, adică sub grilă, este automat raportat la Fisc pentru că se consideră că vânzătorul s-a sustras de la plata unor impozite mai mari. Practic, statul încasează în acest caz din impozitarea vânzării doar 600 de euro, faţă de 900 de euro, cât ar fi trebuit.
Dar nu toţi aceşti vânzători pot fi acuzaţi că s-ar fi înţeles să fenteze legea. Argumentul specialiştilor e simplu: grila notarilor nu poate fi literă de lege, cât timp expertizele se fac cu un an înainte, timp în care preţurile pot varia pe piaţa imobiliară.
Așadar, specialiștii citați de Digi24, recomandă să nu acceptaţi sub nicio formă o sumă declarată mai mică sau mai mare decât cea reală.