Raportul a fost depus marți, 18 aprilie, la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor.
Potrivit documentului, „În perioada 16.01.2020 – 09.03.2022 au fost comise presupuse infracţiuni în legătură cu anumite achiziţii publice din domeniul sanitar şi există indicii temeinice că alte proceduri au fost grav viciate”.
Raportul subliniază că, la data de 28 februarie 2023, „la parchete se aflau în lucru 102 dosare, în diferite stadii de soluționare (urmărire penală cu privire la faptă/față de suspect/inculpat)”.
Unul dintre dosarele penale deschise de DNA vizează achiziția, în anul 2020, de echipamente și măști de protecție pentru Republica Moldova. Este vorba despre singura achiziție directă făcută de Ministerul Sănătății de la Unifarm, în valoare de peste 18 milioane de lei cu TVA, potrivit G4media.
În ce privește Unifarm, comisia constată că aceasta nu a respectat nicio prevedere legală privind achizițiile.
„În perioada stărilor de alertă și de urgență, CN Unifarm SA a derulat achiziții în valoare de 1.076.825.235 lei, fără a se supune niciunei norme referitoare la derularea de achiziții publice”, scrie în raport.
Documentul mai precizează că, din cauza lipsei acute de astfel de produse (măști, de exemplu – n.r.) la începutul pandemiei, prețurile la care Unifarm a făcut achizițiile au fost mari. Ulterior, piața a fost inundată cu astfel de produse, iar compania a rămas cu echipamentele din stoc.
„În procesul-verbal din 13.01.2023, întocmit de Comisia centrală de inventariere, pus la dispoziția Comisiei de anchetă, sunt menționate valorile produselor expirate, însumând: 435.417.127 lei și valoarea produselor deteriorate: 83.728.184,66 lei”, arată raportul.
Libertatea a relatat pe larg despre neregulile din achiziţiile publice făcute în pandemie
În ianuarie 2022, Libertatea a publicat stenograme cu înregistrările DNA din cazul lui Adrian Ionel, fost director al UNIFARM, arătând pe mâna cui a dat Ministerul Sănătății o jumătate de miliard de euro de cheltuit fără licitație. În iulie 2022, același an, Adrian Ionel a fost condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru mită, în primul dosar deschis în timpul pandemiei.
Adrian Ionel fusese prins cu nereguli de Corpul de Control și după Colectiv.
O altă investigație publicată de Libertatea, în decembrie 2022, a arătat că DSU, departamentul din MAI condus de Raed Arafat, a cumpărat în pandemie 84 de camere de izolare care au costat 72.000 de euro bucata și nu au fost folosite niciodată.
Arafat apare și într-un document publicat de ziar în primul an de pandemie, 2020. Atunci, numele șefului DSU era menționat pe documentele de cumpărare de măști anti-COVID supraevaluate, după ce chiar Arafat ceruse imunitate la achizițiile medicale.