Nu sunt incluși jurnaliștii arestați, răniți sau dați dispăruți
Potrivit cercetărilor realizate de IFJ, o organizație care reprezintă drepturile lucrătorilor media, 55 de jurnalişti au fost ucişi în Palestina în acest an, comparativ cu 49 în restul lumii.
Această cifră nu îi include pe jurnaliştii care au fost arestaţi (75 de jurnalişti palestinieni au fost
închişi din octombrie 2023, iar doar 30 dintre ei au fost eliberaţi) şi nici pe cei răniţi (aproximativ 49) sau dați dispăruţi (cel puţin doi).
Pentru jurnaliștii palestinieni care nu au fost uciși de armata israeliană, condițiile de lucru rămân aproape imposibile.
Peste 90% au declarat că au pierdut echipamente esențiale pentru raportare și că nu au acces la echipamente de protecție, cum ar fi căștile de protecție, conform unui sondaj realizat de ARIJ (Arab Reporters for Investigative Journalism).
Același sondaj a mai constatat că aceștia încearcă să continue să își facă meseria, chiar și după ce au suferit pierderi personale enorme.
Cifrele ar putea fi subestimate
Aproape toți dintre jurnaliştii chestionaţi au spus că au fost forţaţi să plece din casele lor, aproape 90% au spus că locuințele lor au fost distruse şi mai mult de unul din cinci jurnalişti a raportat că a pierdut cel puţin un membru al familiei din cauza bombardamentelor şi a restricţiilor de ajutor impuse de Israel.
Aceste cifre ar putea fi subestimate, deoarece este aproape imposibil să obții date precise despre decese în Palestina.
În timp ce sursele sunt de acord că în Palestina este cel mai periculos loc de muncă, organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) oferă un număr mai mic, estimând că 54 de jurnaliști au fost uciși la nivel global în 2024.
Aceasta se datorează unei definiții mai restrictive a deceselor jurnaliștilor, care include doar pe cei „dovediți a fi direct legați de activitatea lor profesională”.
Chiar și cu această definiție mai restrânsă, organizația a constatat că „mai mult de 155 de jurnaliști au fost uciși de armata israeliană din octombrie 2023 în Gaza și în Liban”.
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), care face, de asemenea, distincții privind motivul, a constatat că s-a confirmat intenția în cazul a 63 de crime, deși tratează Israelul și teritoriile palestiniene ocupate ca un singur loc în setul lor de date.
După Palestina, cele mai periculoase locuri pentru jurnaliști în 2024 au fost Libanul și Pakistanul (6 jurnaliști uciși în fiecare țară), Sudanul, Bangladeshul și Mexicul (câte 5 uciși în fiecare), precum și Ucraina (4 jurnaliști uciși).