„Există deja peste o sută de orașe din Franța care astăzi nu mai au apă potabilă și pentru care aprovizionarea este asigurată cu cisterne, pentru că nu mai există nimic în conducte”, a declarat Christophe Bechu, în timp ce vizita orașul Roumoules.
Prim-ministrul Franței, Elisabeth Borne, a activat vineri o celulă de criză interministerială pentru a aborda problema secetei, despre care biroul său a spus că este „cea mai gravă înregistrată vreodată” în țară.
„Seceta excepțională cu care ne confruntăm în prezent privează multe municipalități de apă și este o tragedie pentru fermierii noștri, pentru ecosistemele noastre și pentru biodiversitate”, se arată în declarație.
Borne le-a cerut francezilor să fie „foarte vigilenți în privinţa utilizării resurselor de apă”.
Deja, 66 de unităţi administrative – mai mult de două treimi din total – se află la cel mai înalt nivel de alertă de secetă, „criză”.
Ministrul tranziției ecologice, Bechu, a declarat că provocarea constă în înăsprirea restricțiilor, pentru a evita să se ajungă la situația în care nu mai există apă deloc, nicăieri.
Deja în zonele aflate la nivelul de alertă sunt în vigoare restricții privind udarea terenurilor de golf, umplerea piscinelor, udarea grădinilor și spălarea mașinilor. În unele zone nu mai este permisă funcționarea fântânilor.
Parisul a fost plasat pe primul nivel al sistemului de alertă pentru secetă, orașul luând deja măsuri de limitare a consumului de apă, inclusiv udarea parcurilor doar noaptea.
Miercuri, Comisia Europeană a avertizat că seceta va afecta probabil jumătate din râurile și lacurile din Uniunea Europeană până în 2030.
Foto: Profimedia