UPDATE ora 22:50. Toate persoanele evacuate în urma inundaţiilor au revenit în locuinţe, a anunţat, sâmbătă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Cele mai importante efecte s-au înregistrat în trei judeţe, respectiv Caraş-Severin, Dolj şi Gorj, zone în care, pentru protecţia populaţiei, a fost necesară măsura evacuării temporare a 107 persoane din cinci localităţi – Cernăteşti, Greceşti, Maiag, Urda de Jos şi Nicolinţ.
„Acestea au fost cazate temporar în unităţi puse la dispoziţie de autorităţile locale sau la rude, iar la acest moment, toate persoanele au revenit la locuinţe”, precizează IGSU.
Conform sursei citate, în intervalul orar 7,00-21,00, fenomenele hidrometeorologice prognozate au produs efecte în 45 de localităţi din 15 judeţe – Alba, Arad, Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Dolj, Galaţi, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mehedinţi, Neamţ, Suceava şi Vâlcea.
„Cu eforturi susţinute, pompierii au acţionat în sprijinul populaţiei şi administraţiei publice locale pentru evacuarea apei din 37 case, incinta unui operator economic, un subsol instituţie publică, 157 curţi, patru anexe, 27 beciuri, precum şi pentru degajarea a şase copaci, fiind afectat acoperişul unei case”, se arată într-un comunicat al IGSU.
„Efecte importante s-au înregistrat în trei judeţe din ţara, respectiv Caraş-Severin, Dolj şi Gorj, zone în care, pentru protecţia populaţiei, a fost necesară măsura evacuării temporare a 107 persoane din cinci localităţi, respectiv Cernăteşti, Greceşti , Maiag, Urda de Jos şi Nicolinţ. Persoanele au fost cazate temporar în unităţi puse la dispoziţie de autorităţile locale sau la rude. La acest moment, cele 21 de persoane din localitatea Cernăteşti au revenit la locuinţe, în siguranţă”, a precizat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Anterior, Raed Arafat anunţa că nu au existat persoane rănite în urma inundaţiilor.
Potrivit IGSU, „de la intrarea în vigoare a codurilor de vreme nefavorabilă, peste 5.000 de pompieri cu peste 3.000 de mijloace tehnice sunt la datorie, pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din zonele vizate de fenomenele hidrometeorologice periculoase prognozate pentru această perioadă”.
Sursa citată a menţionat că pentru asigurarea acţiunilor în sprijinul administraţiei publice locale şi a comunităţilor, pompierii militari au intervenit cu motopompe de mare capacitate, bărci şi autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei din gospodariile afectate.
De asemenea, alături de celelalte efective ale MAI, pompierii au desfăşurat şi misiuni de îndiguire care să limiteze pătrunderea apei în gospodariile populaţiei.
„Echipajele de pompieri salvatori angrenate în gestionarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase din zonele grav afectate continuă misiunile în sprijinul populaţiei şi monitorizează situaţiile din teren care pot pune în pericol viaţa şi bunurile. Având în vedere că fenomenele de vreme rea sunt încă în vigoare, situaţia este permanent monitorizată de Centrul Operaţional Naţional din IGSU pentru dispunerea măsurilor care se impun pentru alocarea forţelor şi mijloacelor necesare limitării şi înlăturării potenţialelor efecte”, a mai transmis IGSU.
Pentru prevenirea evenimentelor deosebite generate de vremea rea, IGSU recomandă populaţiei să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei. De asemenea, în cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, IGSU face apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora.
De asemenea, în situaţia manifestării vântului puternic, cetăţenilor le este recomandat să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi.
Sâmbătă, meteorologii au emis o nouă atenţionare, iar 14 județe sunt sub o avertizare cod portocaliu de vijelii și ploi torențiale. De asmenea, hidrologii au prelungit codul roșu de inundații.