Potrivit deciziei instanței, publicată pe site-ul instituției, procesul a fost respins după ce judecătorul a stabilit că soldații au fost concediați pe bună dreptate pentru „refuzul de a îndeplini o misiune oficială”, aceea de a lupta în Ucraina și, în schimb, s-au întors în post.

Apelul a avut loc la Nalcik, capitala republicii Kabardino-Balkaria din Caucazul rus, unde are sediul unitatea.

De la începutul invaziei în Ucraina, armata rusă a arătat un moral slab, scrie The Guardian, menționând rapoarte despre soldați care au declarat că nu știau că vor intra în război până când au trecut în Ucraina.

Pentagonul a transmis luna aceasta că a văzut rapoarte conform cărora „ofițeri de grad mediu de la diferite niveluri, chiar și până la nivel de batalion”, „fie au refuzat să se supună ordinelor” fie nu le respectau cu „promptitudinea” așteptată.

Andrei Sabinin, avocatul care i-a reprezentat pe cei 115 militari, a spus că decizia instanței a fost „fără precedent”, având în vedere complexitatea cazului.

„Îmi exprim îndoielile cu privire la corectitudinea procesului în ansamblu, deoarece clienților mei li s-a refuzat cererea de a chema anumiți martori, iar mai multe documente au fost respinse de instanță”.

Potrivit lui Sabinin, comandanții unității Rosgvardia ar fi oferit soldaților opțiunea de a nu lupta, iar demiterea lor a fost ilegală.

Rusia a creat Rosgvardia, o forță militarizată separată de armată, în 2016, pentru a lupta împotriva terorismului și a menține ordinea publică. De la înființarea sa, membrii Rosgvardia, care sunt adesea denumiți „armata privată” a lui Vladimir Putin, au fost implicați în mare parte în reprimarea protestelor pașnice antiguvernamentale.

Analiștii militari au legat utilizarea intensivă a soldaților Rosgvardia în Ucraina de obiectivele strategice ale Moscovei de a captura marile orașe ucrainene, inclusiv Harkov și capitala Kiev. Aceste planuri au eșuat, iar unitățile Rosgvardia au suferit pierderi grele.

Într-o mărturie, un soldat Roskgvardia a spus instanței că au fost instruiți de comandantul unității, cu trei zile înainte de invazie, pentru „a patrula străzile și intersecțiile Kievului”.

După o lună de război, Moscova a fost nevoită să-și schimbe planul. După ce a eșuat în capturarea capitalei, s-a concentrat „eliberarea” regiunii Donbas, unde a obținut unele succese în ultima săptămână.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News