„Introducerea obligaţiei ca judecătorii şi procurorii să poată fi trimiși în judecată, pentru anumite infracţiuni, în speciale cele de corupție, numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, constituie un «filtru» neconstituţional şi există toate premisele ca această încuviinţare să fie văzută de societate drept o «garanţie a impunităţii magistraţilor» sau ca o «superimunitate»”, se arată în Memoriul făcut public marți de AFJ, la care aderaseră peste 1.000 de magistrați.
Așa-numitele „garanții” care însoțesc proiectul legii de desființare a SIIJ, conform raportului adoptat de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, sunt inacceptabile într-un stat de drept.
Asociația Forumul Judecătorilor:
Nimeni nu e mai presus de lege
Asociația invocă articolul din Constituție care prevede că „cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări” și arată că magistraţii nu pot „fi situaţi deasupra cetățenilor obișnuiți”.
„Încuviințând trimiterile în judecată, ambele secții ale CSM ar deveni un fel de superiori ierarhici ai procurorilor de caz, ceea ce ar contraveni art. 132 alin. (1) din Constituția României”, se mai arată în protestul magistraților.
AJF consideră totodată inexplicabilă „limitarea încuviinţării prealabile la infracțiunile contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție”.
„Se poate crede că scopul este acela de control al anchetelor privind corupţia din magistratură, fiind practic un filtru propus doar pentru magistraţii suspectați de corupţie, care trebuie protejaţi de un organ administrativ, înainte ca o instanţă de judecată independentă să pronunţe o soluţie prin care să constate vinovăţia sau nevinovăţia magistratului anchetat”, se precizează în Memoriul AJF.
Ce cer semnatarii Memoriului
- „Solicităm parlamentarilor de bună credință să nu voteze proiectul de lege PL-x nr. 108/2021 în forma adoptată de Comisia juridică, de disciplină și imunități din Camera Deputaților.
- Susținem obiectivul declarat al proiectului de lege, respectiv desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, obiectiv pe care sperăm ca puterea legislativă să îl îndeplinească în cel mai scurt timp. Cu toate acestea, modificările operate în comisia juridică a Camerei Deputaților pot sabota lupta anticorupție în egală măsură ca existența Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
- Solicităm preşedintelui Camerei Deputaţilor să sesizeze urgent Comisia de la Veneţia și GRECO cu privire la acest proiect legislativ”.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, joi 14 martie, raport favorabil proiectului privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Cu acest prilej a fost adoptat şi un amendament care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.
Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor în cursul acestei săptămâni. Senatul este Camera decizională.
Aici varianta integrală a memoriului semnat de judecători și procurori.