Mai exact, este vorba despre 11.297 de profesori, atât în mediul urban, cât și din cel rural.
Conform ANA, cadrele didactice au fost informate despre simptomele consumatorilor de droguri, despre efectele diferitelor clase de droguri, precum și despre primele semne care sugerează că un elev urmează să consume astfel de substanțe.
De asemenea, profesorii au fost învățați să recunoască profilul consumatorului de droguri și au fost informați despre activitățile, proiectele si campaniile de prevenire a consumului de droguri derulate de ANA, precum si despre serviciile specializate de asistent oferite consumatorilor de droguri.
Agenția precizează că aceste activități fac parte din proiectele Agenției Naționale Antidrog pe care instituția le desfașoară periodic, în vederea reducerii consumului de droguri în rândul populației școlare.
Proiectul, anunțat în martie
În martie anul acesta, secretarul de stat în Ministerul Educației, Kallós Zoltán, anunța că ministerul are în lucru un proiect comun cu Ministerul Sănătății, prin care profesorii să fie instruiți să recunoască semnele atunci când un elev consumă droguri. Zoltan preciza la acel moment că „40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri”.
Totuși, ANA nu a comunicat informații cu privire la școlile de la care provin profesorii instruiți sau despre județele în care lucrează aceștia.
Kallós Zoltán recunoștea, de asemenea, atunci că numărul consilierilor e prea mic și că mulți nu sunt pregătiți pentru a face față situațiilor în care elevii consumă droguri.
Cea mai recentă statistică privind consumul de droguri în România arată că, în anul 2021, aproape 17% dintre cei cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani consumaseră cel puțin un tip de drog, un procent aflat în continuă creștere în ultimii ani, potrivit datelor publicate de ANA.