Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Prooroc Ilie, una dintre personalităţile marcante ale Vechiului Testament. Se spune că, la naşterea lui Ilie, tatăl său a văzut oameni îmbrăcaţi în alb, învelindu-l în scutece de foc şi dându-i să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu, care l-a mistuit toată viaţa. Ajuns, printr-o existenţă austeră, pe culmile cele mai înalte ale virtuţii, Sf. Ilie nu a trecut la cele veşnice prin poarta morţii, ci a fost ridicat la cer, fiind considerat demn de a vedea, faţă în faţă, slava lui Dumnezeu.
În tradiţia populară, Sf. Ilie, denumit şi Sântilie, este considerat ocrotitorul recoltelor, dar provoacă şi tunete, trăsnete, grindină sau ploi torenţiale, când traversează cerul în căruţa lui de foc, trăsnind năprasnic dracii ascunşi în turlele bisericilor sau chiar în trupul unor animale.
Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, 109.058 de români poartă numele de Ilie, alţi 3.237 – Iliuţă, iar 16 – Iliuş, se arată într-un comunicat la MAI. Acestora li se adaugă şi 89 de femei care poartă numele de Ilia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro