Peste 15.000 de milionari ar putea părăsi Rusia în acest an, pe măsură ce cetățenii bogați întorc spatele regimului Vladimir Putin după invazia din Ucraina, potrivit unei analize a datelor privind migrația.
Aproximativ 15% dintre rușii cu active în valoare de peste un milion de dolari ar urma să emigreze în alte țări până la sfârșitul lui 2022, arată o analiză realizată de Henley & Partners, o firmă cu sediul la Londra, care acționează ca intermediar între super-bogați și țările care le vând cetățenia.
„Rusia pierde milionari”, a declarat Andrew Amoils, șeful departamentului de cercetare al New World Wealth, care a compilat datele pentru Henley.
„Persoanele înstărite au emigrat din Rusia într-un număr tot mai mare în fiecare an al ultimului deceniu, un semn de avertizare timpurie cu privire la problemele cu care se confruntă țara. Din punct de vedere istoric, crizele majore ale unei țări au fost de obicei precedate de o accelerare a emigrării bogaților, aceștia fiind primii care pleacă, din simplul motiv că dispun de mijloacele necesare pentru a face acest lucru”, a mai spus expertul, citat de The Guardian.
Rusia nu este singura țară care suferă din acest punct de vedere. Se preconizează că Ucraina va suferi cea mai mare pierdere de cetățeni cu avere netă mare, în raport cu populația sa. Mai exact, în jur de 2.800 de milionari ar urma să părăsească țara până la sfârșitul anului.
UAE, noua destinație a bogaților
Până acum, cei mai bogați din lume s-au mutat în mod tradițional în SUA și Marea Britanie, dar analiza Henley a arătat că se așteaptă ca Emiratele Arabe Unite (UAE) să devină destinația numărul 1 pentru emigranții milionari.
Aproximativ 4.000 de bogătași ar putea să se mute în UAE până la sfârșitul anului, devansând Australia, care va atrage aproximativ 3.500, Singapore (2.800) și Israel (2.500). Se așteaptă, de asemenea, ca un număr mare de milionari să se mute în Malta, Mauritius și Monaco.
„Malta a fost una dintre marile povești de succes ale Europei din ultimul deceniu, nu doar în ceea ce privește migrația milionarilor, ci și în ceea ce privește creșterea globală a bogăției”, a declarat Amoils. „În prezent, este una dintre piețele cu cea mai rapidă creștere din lume, cu o creștere de 87% a averii în dolari americani, între 2011 și 2021”, a mai spus expertul.
„Procesul de acordare a cetățeniei a adus o nouă bogăție substanțială în statul insular și a fost creditat cu sprijinirea creșterii puternice a Maltei în mai multe sectoare, inclusiv serviciile financiare, IT și imobiliare. Se așteaptă ca aproximativ 300 de milionari să se mute în Malta în 2022”, a adăugat el.
The Guardian a relatat anul trecut că mulți oameni bogați cumpără pașapoarte malteze (și, deci, europene) deși nu au de gând să stea prea mult timp în această țară.
Secretul atragerii bogaților: taxe mici sau inexistente
Mauritius, statul insular din Oceanul Indian, este și el descris de Henley drept un „magnet pentru bogăție”, datorită creării unui centru financiar internațional ce oferă scutiri fiscale semnificative.
Țara nu are niciun impozit pe câștigurile de capital, niciun impozit pe moștenire și o rată maximă de impozitare de 3% a companiilor globale.
Potrivit raportului Africa Wealth Report 2022, Mauritius găzduiește în prezent 4.800 de persoane cu avere netă mare, față de 2.700 în urmă cu zece ani. Aproximativ 150 de milionari urmează să se mute în Mauritius în 2022, în principal din Africa de Sud și Europa.
Monaco a atras de mult timp super-bogații lumii, deoarece nu percepe impozit pe venit, impozit pe câștigurile de capital sau impozit pe proprietate. În jur de șapte din 10 oameni care trăiesc în Monaco sunt milionari în dolari.
Se preconizează însă că populația cu avere netă mare din Regatul Unit va scădea cu 1.500 de persoane, ceea ce înseamnă că numărul persoanelor cu active de peste un milion de dolari va ajunge la 738.000.