“Copiii învață în trei schimburi. De la 7.00 la 19.00. Spațiul este închiriat de la un fost cămin al unui fost proprietar. Într-un spațiu în care se organizau nunți. Cât de cât acceptabil. L-am compartimentat acceptabil, în trei săli de clasă”, a explicat directorul școlii coordonatoare din Sirețel, Mihai Cojocaru, pentru sursa citată.
Elevii din satul Humosu sunt, cât de cât, familiarizați cu locația de ocazie, deoarece au fost mutați acolo în urmă cu 16 luni, de când școala lor a intrat în reparații.
Directorul a explicat de ce lucrările la unitatea de învățământ durează atât de mult, iar elevii sunt obligați să facă orele într-un fost salon de nunți.
“S-a votat foarte târziu bugetul, pe la începutul lui septembrie. Apoi a venit frigul și nu s-a putut umbla la reabilitarea clădirii. În primăvară a venit pandemia și s-au sistat lucrările. Acum sperăm ca în acest an școlar să se finalizeze lucrările”, a declarat Mihai Cojocaru
Directorul spune că elevii preferă scenariul verde, dar aceștia sunt pregătiți să poată trece oricând la orele online: “La începutul lunii iunie s-au cumpărat 120 de tablete pentru copiii din Humosu. 624 de elevi vor primi acum tablete. În trei patru zile se termină perioada de depunere a ofertelor. În maximum două săptămâni tabletele ajung la copii. S-a luat telefonia mobilă care funcționează în zona respectivă”.
La începutul epidemiei a fost mai greu. “S-a învățat online pe diferite platforme. Unii copii au avut echipamente. Cei care nu au avut, noi am făcut pachete educaționale. Șoferii celor două microbuze duceau pachetele la copiii care nu dispuneau de echipamente”, a precizat directorul școlii coordonatoare din Sirețel, Mihai Cojocaru.
Copiii din Strunga fac grădiniță în prăznicarul de pomenire a morților
Copiii din comuna ieșeană Strunga au ajuns să facă grădinița în prăznicarul unde localnicii fac pomenirea morților, scrie site-ul BZI .
Sursa citată menționează că după ce vechea grădiniță, dar și școala din localitatea Crivești au fost închise și demolate pentru a face loc altei clădiri noi, autoritățile din Primăria Strunga au decis ca lecțiile să se facă în alte locații. În vreme ce elevii au fost dispersați în alte școli la distanțe de peste 5 km, copiii de grădiniță au fost îngrămădiți în prăznicarul unde localnicii fac pomenirea morților.
Un caz asemănător a fost semnalat și în localitatea Isaccea, judeţul Tulcea, undemai mulţi elevi vor învăţa în capela mortuară a oraşului, deoarece ambele clădiri ale instituţiilor de învăţământ din localitate se află în reabilitare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro