Peste 150 de polițiști au înaintat o plângere către conducerea instituției, care are termen 30 de zile să răspundă. În caz contrar, se merge în instanță pentru aproape 800.000 de euro.
Conform legii, Direcția Poliția Locală Timișoara se află în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Practic, însă, polițiștii primesc în continuare ordin de la primarul Timișoarei, Nicolae Robu, prin intermediul directorului Dorel Cojan, care ocupă această funcție cu titlu interimar din luna ianuarie a anului 2014.
150 de posibile procese
”Reprezint peste 150 de polițiști locali, este o acțiune de recuperare de drepturi salariale. Aceștia doresc să fie plătiți de acum înainte și retroactiv pe ultimii trei ani cu privire la sporul de weekend, de sărbători legale și de zile declarate nelucrătoare de către stat. Actualmente, suntem într-o fază amiabilă, prin care solicităm instituției să ne dea aceste sporuri prevăzute de statutul funcționarului public până în 2019 și, odată cu intrarea în vigoare a noului cod administrativ, de Codul Administrativ”, a declarat pentru Libertatea avocatul Alexandru Afronie.
Funcționarii publici din Poliția Locală Timișoara au mers și la Serviciul Juridic al instituției, dar li s-a spus că cererea lor ”nu are temei legal”.
La Poliția Locală Timișoara nu s-au acordat niciodată aceste sporuri. Angajații lucrează în patrule mixte în timpul pandemiei, cu colegii din MAI, care sunt plătiți pentru weekenduri. Alți polițiști locali din țară primesc acești bani, după ce s-au adresat instanței.
”Este cumva anormal, având în vedere că aceștia dezvoltă o activitate alături de colegii din MAI, lucrează în patrule mixte, iar aceștia sunt plătiți, fiind la fel ca și ei funcționari publici, iar ei nu au aceste drepturi, nu le sunt plătite. Există precedent judiciar, sunt mai multe instanțe judecătorești din țară care au dat hotărâri prin care au prevăzut aceste drepturi și aplicarea lor imediată. Suntem într-o etapă prealabilă, amiabilă, prin care ne spunem doleanțele instituției și sperăm că nu vom ajunge la proces”, a mai declarat avocatul timișorean.
Practic, polițiștii cer ”calcularea și plata integrală a drepturilor salariale neachitate pentru zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și zile declarate nelucrătoare, pe o perioadă de 3 ani în urmă de la înregistrarea prezentei plângeri, precum și în continuare”, dar și ”aplicarea imediată a dreptului la recuperare sau la plată majorată, în sensul compensării, prin acordarea de zile libere plătite, în următoarele 60 de zile calendaristice sau în sensul aplicării unui spor de 100% salariului de bază pentru zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și zile declarate nelucrătoare cu plata în luna următoare celei în care s-a prestat munca, când nu este posibilă compensarea cu zile libere plătite”.
La un simplu calcul, suma totală se ridica undeva la 800.000 de euro. Instituția are la dispoziție 30 de zile să răspundă solicitării înaintată de avocat și înregistrată în 2 septembrie la Poliția Locală. În caz contrar, se merge în instanță.
Ce spun reprezentanții Poliției Locale
Contactați de reporterul Libertatea, reprezentanții Poliției Locale spun că agenții sunt recompensați cu zile libere pentru weekendurile sau zilele de sărbătoare lucrate.
”Solicitările polițiștilor locali sunt înregistrate la noi și li se va răspunde în termen. În ceea ce privește sporurile, conform legislației actuale nu se pot compensa decât cu ore libere, lucru care se și practică, de altfel, în prezent. Dacă instanța va dispune acordarea de bani, instituția va pune în aplicare hotărârea acesteia”, ne-au spus reprezentanții Poliției Locale.
Codul Administrativ și Legea 513/2017 spun următoarele:
- ”pentru orele lucrate peste durata normală a timpului de lucru sau în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale ori declarate zile nelucrătoare, potrivit legii, funcționarii publici au dreptul la recuperare sau la plata majorată, în condițiile legii”;
- ”munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum și munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal și în alte zile în care, în conformitate cu legea, nu se lucrează, se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia”.
Primesc mustrări dacă se fură flori și sunt puși să vopsească peste graffiti
Pe lângă faptul că nu sunt plătiți, polițiștii locali susțin că atmosfera din instituție este una greu de suportat. Sunt mustrați, sunt controlați dacă sunt în stradă și amenințați.
”Ne deranjează sistemul, gândirea domnului director, lui i se trag toate de la domnul primar, pare că este terorizat de el și ne terorizează pe noi. Ni se dau mustrări pentru orice chestie, la prima mustrare nu putem avansa timp de șase luni, la a doua mustrare ni se face diminuare salarială. Suntem amenințați de șefi că dacă nu facem ce zic ei, nu promovăm. Ca să mai primim cam 800 de lei la salariu, putem să dăm examen pentru studii superioare, pentru că nu ne iau în calcul diploma de facultate decât dacă terminăm în timp ce suntem angajați, dar nu promovează decât cei care trebuie”, susține un polițist local, care a vrut să-și păstreze anonimatul, de teama unor repercusiuni.
De-a lungul vremii, primarul i-a pus pe polițiștii locali să păzească de la jardiniere la panseluțe și la pasaje subterane, pe care trebuiau să le ferească de cei ce voiau să le murdărească cu graffiti. Situația nu este alta nici acum. Oamenii povestesc situații halucinante: dacă se fură flori din centru și se vede pe înregistrările de pe camerele video, patrula din zonă primește mustrare.
”În centru, dacă se taie două panseluțe și se vede pe filmări cum se taie, patrula care este în zonă ia mustrare scrisă. S-au dat mustrări că s-au furat lalelele din centru. La pasajul Michelangelo nici nu mai știm de câte ori am dat cu trafaletul să ștergem «YCRE», am dat și cu diluant pe statui să le curățăm, avem diluant în mașinile de intervenție. Primarul îl sună pe director oricând vede ceva în centru. Mai nou ni se spune că dacă găsim un om al străzii să îl luăm prin fața domnului primar, să vadă. La început nu a fost așa dramatic”, ne-a povestit un alt polițist.
Puși să-l păzească pe primar
Din povestirile polițiștilor locali, primarul a transformat instituția în gardă de corp. La fiecare plimbare prin oraș, edilul-șef este păzit de agenți. Unii sunt în uniformă și sunt plasați în puncte strategice, pe unde trece Nicolae Robu, iar alții sunt ”în civil” și puși să păstreze distanța.
Îl păzim de ani de zile pe domnul primar. Suntem după el în fiecare seară. Suntem sunați să ne prezentăm în centru. Din echipa Delta 1 fac parte ziua doi agenți, iar noaptea trei, în civil. Acum mergem cu el și în cartiere, la întâlnirile electorale, în civil.
Polițist local din Timișoara:
De cealaltă parte, primarul a negat mereu că este păzit.
”Eu am nevoie, mă vede tot orașul acesta oameni buni și o spun public. Păi eu sunt cu soția, mergem în fiecare seară în oraș și asta se întâmplă după ora 9 de obicei, că nu pot mai devreme. Mergem, ne plimbăm prin oraș, stăm la o terasă ca oricare alții, nu am nevoie să mă păzească nimeni și nu mă păzește nimeni, să fie foarte limpede”, a spus Nicolae Robu zilele trecute, în timpul unei conferințe de presă.
El l-a apreciat tot timpul pe directorul Dorel Cojan pentru că face treabă foarte bună.
Anul trecut, Poliția Locală avea 358 de angajați. Organigrama spune că ar trebui să aibă 372, dar nu sunt ocupate toate posturile: 329 funcționari publici și 42 personal contractual.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro