Seismele au început marți, în jurul orei 16.00 (19.00, ora României – n.r.), sub muntele Fagradalsfjall, anunță Biroul meteorologic islandez (IMO). Muntele se află în vârful unui sistem vulcanic unde au avut loc două erupții în ultimii doi ani, în Peninsula Reykjanes din extremitatea sud-vestică a insulei.

Aproximativ 2.200 de cutremure au fost detectate, iar cele mai mari cutremure au fost resimțite în partea de sud-vest a Islandei”, au transmis specialiștii din cadrul agenției, care estimează că activitatea seismică va continua.

Șapte dintre cutremure au avut o magnitudine de peste patru grade pe scara Richter, fiind considerate ușoare.

Intensificarea activității seismice a determinat autoritățile să ridice alerta aviatică de la „verde” la „portocaliu”, avertizând astfel cu privire la riscurile erupțiilor vulcanice.

Până acum nu a fost observat niciun „cutremur de erupție” pe Muntele Fagradalsfjall, dar probabilitatea ca unul să se producă „în următoarele ore sau zile” a crescut, au mai precizat autoritățile islandeze.

Islanda este cea mai mare și cea mai activă regiune vulcanică din Europa. Insula se află de-a lungul dorsalei Atlanticului, o fisură pe fundul oceanului care separă plăcile tectonice eurasiatică și nord-americană.

În 2010, aproximativ 100.000 de zboruri au fost anulate, peste 10 milioane de călători fiind blocați, în urma erupției vulcanului Eyjafjallajokull, aflat în zona coastei sudice a insulei. Coloanele uriașe de cenușă au acoperit atunci cerul pentru mai multe săptămâni, provocând cea mai mare perturbare a traficului aerian pe timp de pace de dinainte de pandemia de COVID-19.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News