Oamenii au reînceput să se întoarcă la spital după pandemie, au explicat medicii de la Institutul Regional de Oncologie din Iași pentru Libertatea, dar încă mai vin târziu și cu forme avansate. „Abia în ultima perioadă a dispărut acest efect și ne-am întors la o normalitate. O veste bună este că depistăm cancerele mai devreme față de acum zece ani”, a spus dr. Teodora Alexa, șefa secției de Oncologie de la IRO, pentru Libertatea.

Dr. Teodora Alexa. Foto: cemex.umfiasi.ro

Zece forme de cancer frecvente

Conform cifrelor puse la dispoziție de Institutul Regional de Oncologie din Iași, există zece forme frecvente de cancer la pacienții aflați sub supraveghere și tratament. În 2024 au fost 2.108 cazuri noi depistate. Cele mai multe au fost de cancer bronhopulmonar, o formă foarte agresivă și o rată mare de deces, în număr de 428, în timp 396 de persoane au fost diagnosticate cu cancer colorectal și 380 cu cancer de sân. Au mai fost 210 cazuri de cancer al prostatei, 135 – ficat, 133 – piele, 122 – pancreas, 119 – vezică urinară, 115 – stomac și 70 – col uterin.

Evoluția cazurilor a fost puternic afectată de pandemie, explică medicii consultați de Libertatea. Cu excepția perioadelor de lockdown, în care inclusiv în spital au fost tratate doar urgențele, oamenii au avut o reticență, o frică, să se întoarcă în spitale. Asta a făcut ca multe cazuri să fie prinse târziu, în forme avansate și cu pronosticuri foarte rezervate. Fiindcă unele forme de cancere sunt foarte agresive și răspund greu la tratament, cum este cel de pancreas. Așa se explică cum deși au fost 602 cazuri diagnosticate în ultimii cinci ani, doar 287 mai sunt în evidența spitalului: rata de supraviețuire la cinci ani este destul de scăzută.

Dr. Teodora Alexa, șeful Secției de Oncologie de la IRO Iași, a explicat pentru Libertatea că pandemia a dat calculele peste cap și că este greu să ne dăm seama astăzi dacă există o incidență mai mare a unor tipuri de cancer față de altele. O analiză mai bună se va putea face pe decade, spune specialistul, mai ales că activitatea la IRO de abia acum începe să se normalizeze după pandemie.

Institutul Regional de Oncologie din Iași

„Am avut un val de cazuri de cancer în stadii foarte, foarte avansate”

„A fost acel hiatus în perioada pandemiei, dat evident de oamenii care au rămas cu ideea de a evita spitalului, aglomerațiile, expunerea și așa mai departe. A fost o perioadă când am tratat mai puțin cazuri diagnosticate, în timpul pandemiei și un pic după, dar a fost și o consecință majoră. După ce s-a terminat această perioadă a fost un val de cazuri noi diagnosticate, din păcate, în stadii foarte, foarte avansate. Acum a început să dispară acest efect și ne-am întors aproape de o normalitate, dacă o putem numi așa”, a precizat dr. Teodora Alexa.

Conform acesteia, la nivelul experienței de zi cu zi în spital, se remarcă o tendință clară a pacienților de a veni mai devreme astăzi față de în urmă cu zece ani. Asta înseamnă că bolile sunt diagnosticate mai din  timp, iar unii pacienți au șanse mai mari să învingă de tot cancerul.

„Mă bucur să văd că pacienții vin puțin mai devreme față de acum zece ani, exceptând perioada de pandemie. Aș spune că văd mai multe cazuri într-o boală diagnosticată într-un stadiu non-metastazic, când nu este răspândită la distanță, față de acum zece ani, pe principalele cancere umane – prostată, sân, colon și plămân”, a declarat dr. Teodora Alexa.

„Oamenii au reînceput să se întoarcă la spital după pandemie”, spune doctorița

Deși prins devreme, cancerul de pancreas e printre cele mai mortale

Se diagnostichează mai mult și pentru că sunt mai multe campanii de screening, crede medicul, dar și pentru că există o mediatizare ridicată a unor cazuri cunoscute. Aceasta a explicat că întreaga lume a oncologiei îi este recunoscătoare Angelinei Jolie, care a vorbit despre predispoziția genetică pe care o avea, în urma mutației unei gene, de a face cancer la sân și ce pași a făcut pentru a putea să prevină o eventuală boală. Există încă o mitizare a cancerului, explică medicul, care poate fi combătută doar prin a le explica oamenilor că există șanse să învingi boala, mai ales dacă o prinzi din timp.

„Există astăzi progrese semnificative față de ce se întâmpla acum 10 sau 20 de ani. Un cancer de prostată prins din timp are șanse mult peste 80% de a supraviețui la cinci ani. La pancreas nu sunt șansele la fel de mari, diferă mult de la patologie la patologie, dar unele cancere (cum este cel de pancreas) sunt foarte agresive și progresive. Dar un cancer de sân depistat din timp poate fi tratat, mai ales că sunt și posibilități avansate de screening”, a conchis medicul.

Urmărește-ne pe Google News