În urmă cu o săptămână, numărul deținuților recrutați era estimat la aproximativ 15.000 de persoane, acum se dovedește că în șapte zile numărul acestora a crescut cu cel puțin 5.000.

Potrivit Romanovei, un astfel de salt brusc se datorează faptului că PMC Wagner a început să recruteze prizonieri în coloniile de dincolo de Urali, până acum reprezentanții grupului se limitau doar la partea europeană a Rusiei. În plus, după cum notează expertul, „PMC” au început să recruteze pentru război și bărbați care execută pedepse în coloniile rusești din țările CSI: de exemplu, din Belarus și Tadjikistan.

Rapoartele despre recrutarea deținuților de către PMC Wagner au început să apară la jumătatea lunii iulie, mai târziu au existat rapoarte despre recrutarea de bărbați în colonii de muncă și alte formațiuni penitenciare. Până la jumătatea lunii septembrie, numărul mercenarilor recrutați în acest fel, conform estimărilor Romanovei, se apropia de 10.000.

La începutul săptămânii trecute, numărul deținuților scoși din închisori și colonii penitenciare trimiși la război era deja estimat la 12.000. Adică, într-o lună, creșterea a fost de 2.000 de oameni.

Dacă acum au fost deja recrutați peste 20.000 de prizonieri, atunci numărul recruților a crescut cu cel puțin 5.000 în doar o săptămână. Romanova a scris pe canalul ei de telegram în urmă cu 10 zile că deținuții erau recrutați și în Urali, când s-a raportat că sunt recrutați nu de wagneriți, ci de alte organizații paramilitare pro ruse.

Prizonierilor li se oferă grațiere pentru participarea la război. Săptămâna trecută, oligarhul rus Evgheni Prigojin, care controlează Wagner PMC, a apărut într-un videoclip în timp ce le oferea certificatele de grațiere deținuților care au luat deja parte la lupte. Aceste certificate au fost eliberate pe baza decretului lui Putin. Unul dintre deținuții grațiați era în închisoare de 13 ani.

Romanova a menționat că procesul de grațiere a deținuților este o procedură complexă din punct de vedere juridic, care începe cu comisiile de grațiere ale camerelor publice regionale. Începutul actualei proceduri nu e încă clar, în ciuda primelor semne de grațiere.

De la sfârșitul lunii septembrie, potrivit Important Stories și Gulagu.net, condamnații au fost recrutați și de Ministerul rus al Apărării.

Urmărește-ne pe Google News