Joi, 16 aprilie, s-a modificat algoritmul de testare pentru COVID-19 cu intenția de a fi incluse în prioritățile de testare categorii de pacienți cu risc mare de forme severe și deces. Așa a anunțat ministrul sănătății Nelu Tătaru. E vorba de:
- pacienți oncologici
- oameni care fac dializă
- pacienți înainte de procedura de transplant
- donatori de organe.
În cazul pacienților care fac dializă, vor fi testate toate persoanele care au fost în contact direct cu un caz confirmat, chiar dacă aceste persoane sunt asimptomatice. Se vor face două testări, la interval de 6-7 zile între ele.
Până acum, puteau fi testate doar persoanele care aveau simptome de COVID și fuseseră contact direct cu un caz confirmat.
De ce nu e suficient să testezi pornind de la “cazul confirmat”
Schimbarea de algoritm e o veste bună, spune Paula Partnoi, asistent social al Asociației pentru Solidaritate și Empatie Delia Grădinaru. Asociația e fondată de deputatul USR Emanuel Ungureanu, una dintre vocile care a militat de la începutul epidemiei de coronavirus pentru testarea tuturor pacienților hemodializați.
Dar rămâne o problemă esențială, explică Paula Partnoi, ea însăși un pacient dializat.
Chiar dacă criteriile au fost extinse, ca să înceapă testele la această categorie aflată în risc, trebuie să existe în continuare un caz confirmat. Iar asta poate fi deja prea târziu.
“Aștepți să fie cineva simptomatic ca să se poată porni de acolo testarea. Dar asta nu înseamnă că nu poți să ai un pacient purtător de virus în centru, asimptomatic, iar acesta să răspândească boala”, explică asistentul social.
Pacienții dializați sunt adesea diagnosticați tardiv
În cazul pacienților hemodializați, să aștepți să ai un caz confirmat poate însemna să depășești termenul la care poți interveni eficient, din cauza felului specific în care se manifestă boala la aceștia.
Explicația se găsește într-un document elaborat de Comisia de Nefrologie din cadrul Ministerului Sănătății, “Metodologia privind Tratamentul prin Dializă Cronică în România, în Condițiile Pandemiei cu SARS-COV-2/COVID-19”.
Studiile relativ puține arată că pacienții dializați pot fi relativ frecvent asimptomatici sau cu simptomatologie ușoară/atipică, ceea ce poate conduce la diagnostic tardiv, în stadii severe sau critice.
Document din cadrul Ministerului Sănătății:
Pacienții cronici dializați, arată documentul, sunt “pacienți vârstnici și/sau cu multiple comorbidități: cardio-vasculare, diabet zaharat, afecțiuni pulmonare cronice. Sistemul lor imunitar este afectat în contextul uremiei, fapt ce crește susceptibilitatea la infecții”.
Soluția ar fi ca toate centrele de dializă să își testeze toți pacienții periodic, precum și personalul medical, mai ales că acesta e rotit, spune asistentul social Paula Partnoi.
“Săptămâna asta se ocupă de o tură unde sunt numai pacienți pozitivi, săptămâna viitoare pot fi pe o tură unde îngrijesc alți pacienți”. Prin urmare, cadrele medicale pot deveni ușor vectori de infectare.
Extinderea testării s-a făcut la trei săptămâni după ce Comisia de Nefrologie a cerut acest lucru
Testarea celor nesimptomatici din centrele de dializă, prin schimbarea metodologiei pe 16 aprilie, vine la aproape patru săptămâni de la decesul primului pacient dializat şi COVID-19 pozitiv, înregistrat pe 22 martie.
Încă de acum trei săptămâni, de pe 29 martie, Comisia de Nefrologie recomanda “prioritizarea testării pentru contacții direcți (dializații și cadrele medicale/personalul auxiliar din unitatea de dializă/secția de spital), chiar și asimptomatici ai cazurilor confirmate, pentru a împiedica răspândirea masivă a infecției COVID-19 în acest grup populațional special, precum și la personalul medical supracalificat în nefrologie și dializă”.
Peste 20 de oameni au murit în centrele de dializă
Între timp au apărut mai multe focare în centre de dializă din întreaga țară și au murit cel puțin 20 de persoane.
Unele dintre aceste focare au fost anunțate de autorități la modul generic, fără a se specifica numele companiei. De exemplu, la Alba Iulia, s-a anunțat că se desfășoară o anchetă epidemiologică după ce au fost confirmate mai multe cazuri la o clinică privată din oraș.
Despre altele, precumcentrul Fresenius din Slobozia, autoritățile nu au comunicat nimic.
În cazul centrului Diaverum Sema Parc, documentat pe larg de Libertatea, sunt 45 pacienți și 29 cadre medicale COVID pozitive, iar cel puțin 16 pacienți au decedat. Pe 13 aprilie, a murit un șofer de ambulanță privată care transporta pacienți la Diaverum Sema Parc în vederea realizării dializei.