În total, 19 ţări în care boala este neobişnuită au raportat cel puţin un caz confirmat, majoritatea în Europa, precizează ECDC, într-un raport epidemiologic publicat miercuri seară. Experții adaugă că nicio persoană nu a murit în urma infectării.
Majoritatea cazurilor sunt bărbaţi tineri, identificându-se ca bărbaţi având relaţii sexuale cu bărbaţi. Nu a fost niciun deces.
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor:
În afara celor 11 ţări africane în care boala este endemică, trei ţări din Europa înregistrează în prezent cele mai multe dintre cazurile confirmate. Este vorba de Marea Britanie, prima ţară în care au fost observate cazuri neobişnuite la începutul lui mai – 71 de cazuri, Spania – 51 şi Portugalia – 37, potrivit ECDC.
Europa concentrează majoritatea cazurilor cu 191 de cazuri. Dintre acestea, 118 se înregistrează în ţările din UE. În afara Europei, virusul a mai fost raportat în Canada – care a confirmat 15 cazuri, Statele Unite – 9, Australia – 2, Israel – 1, şi Emiratele Arabe Unite – 1.
Cazurile suspecte nu sunt luate în considerare în bilanţ.
De la ultimul raport al ECDC, la 20 mai, când agenția anunța 38 de cazuri, numărul total de cazuri identificate miercuri de ECDC a crescut de peste cinci ori.
Variola maimuței, virus inițial identificat la maimuţe, a început să se răspândească în țări europene de la începutul lunii mai.
Luni, 23 mai, în prima sa evaluare a riscurilor, ECDC a anunțat că riscul de infectare pentru populația generală este „foarte scăzut”, dar este „ridicat” la persoanele cu mai mulţi parteneri sexuali.
În aceeași zi, OMS a confirmat o situaţie „atipică”, dar a considerat că este posibilă „oprirea” acestei transmiteri a bolii între oameni. Iar un expert din cadrul organizației a spus, într-un interviu pentru Associated Press, că variola maimuței s-a răspândit probabil prin contact sexual la două petreceri de amploare din Europa.
Boala, o variantă mai puţin periculoasă a variolei eradicate de aproximativ patruzeci de ani, este asociată în mod normal cu centrul sau vestul Africii.
Virusul are o perioadă de incubație de 7-14 zile, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Simptomele inițiale sunt febră, frisoane, epuizare, dureri de cap și slăbiciune musculară – şi progresează rapid până la o erupţie cutanată, cu formarea de cruste.
Nu există tratamente sau vaccinuri specifice pentru variola maimuţelor, dar multiplicarea cazurilor poate fi stopată prin vaccinarea împotriva variolei, potrivit OMS.
Vezi evoluţia de până acum a cazurilor de variola maimuţei în România!