În comuna Arcani din județul Gorj sunt în jur de 70 de elevi, a explicat primarul care a achiziționat 200 de instrumente muzicale cu ajutorul unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile.
Primăria din Arcani a anunțat luna trecută că va oferi peste 400.000 de lei pentru cumpărarea acestor instrumente, iar o firmă din Brăila, Eurovox SRL, a câștigat contractul. Licitația a fost câștigată pentru suma de 282.000 de lei, scrie ziarul GorjOnline.
Astfel, potrivit contractului au fost achiziționate: 6 bucăți saxofon, 8 bucăți acordeon, 6 bucăți țambal, 9 bucăți cimpoi, 9 bucăți trombon, 19 bucăți vioară electrică, 4 bucăți pian, 5 bucăți clarinet, 14 bucăți nai, 45 de bucăți flaut, 45 de bucăți fluier, 25 de bucăți trompetă.
Imaginile cu instrumentele au fost postate de presa locală, însă Aristică Coiculescu, primarul comunei Arcani, a explicat, joi, într-o intervenție la Digi 24, că instrumentele încă nu au ajuns.
„Fotografiile pe care le-ați văzut nu știu unde le-ați văzut pentru că noi nu avem instrumentele, nici măcar nu a fost dat ordinul de începere a lucrărilor pentru instrumentele respective. Doar s-a finalizat achiziția publică, iar suma menționată ați văzut că este mult mai mică, suma licitată. S-au cheltuit peste 200.000 de lei”, a transmis edilul.
Acesta a mai explicat și de ce a achiziționat un număr atât de mare de instrumente muzicale.
„A fost aprobat proiectul, a fost verificat. Acum am ajuns aproape de finalizarea reabilitării clădirii și am ajuns și la această etapă a dotării. Este puțin tendențioasă treaba pentru că aici vorbim de instrumente care vor fi folosite pentru instrucția tinerilor. Așteptăm să se bucure de rezultate. Intenționăm ca aici în viitor să organizăm o tabără de muzică instrumentală. Să le oferim posibilitatea să învețe și altceva”, a mai spus Coiculescu.
Edilul a spus că la Arcani se vor organiza și tabere de vară, dar și evenimente culturale.
„Aceste instrumente le-am achiziționat pentru instruirea copiilor. Acele piane nu sunt piane ca la opera din Viena. Fișele tehnice dovedesc că este pian electronic, nu sunt foarte mari. Noi avem un protocol din 2016 cu Școala Populară de Arte din Târgu-Jiu. Ei au acum trei secții externe la Arcani și pe viitor vom avea instructori de pian, de flaut, de țambal. 70 de elevi în comună”, a mai adăugat primarul comunei Arcani.
Primăria Arcani nu este singura din țară care a realizat un astfel de proiect ineficient, la pachet cu reabilitarea Căminului Cultural pentru care s-au alocat, per total, peste 925.000 de lei. Comuna Ciohorani din Iași a accesat un astfel de proiect în 2016, într-o localitate săracă. Localnicii au anunțat la doi ani după cumpărarea instrumentelor că nimeni nu s-a atins de ele
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro