Urme ale giganților preistorici

Patru dintre trasee au fost create de o specie de sauropod uriaș, erbivor cu gât lung. Cercetătorii cred că cel mai probabil candidat este Cetiosaurus, un văr de 18 metri lungime al mai faimosului Diplodocus. Al cincilea traseu aparține lui Megalosaurus, un carnivor feroce de 6-9 metri lungime, considerat cel mai mare prădător cunoscut din Marea Britanie jurasică.

Gary Johnson, un muncitor în carieră, a fost primul care a observat aceste urme neobișnuite. O echipă de peste 100 de persoane a lucrat apoi la dezgroparea amprentelor într-o săptămână de excavări în iunie 2024.

Ce ne spun amprentele despre dinozauri

Dr. Susannah Maidment, paleontolog la Natural History Museum, explică: „Traseele sunt importante deoarece păstrează comportamente fosilizate, ceva ce nu putem obține doar din oasele unui animal. De exemplu, traseele fosilizate au indicat că unii dinozauri trăiau în turme, și viteza de deplasare poate fi aproximativ calculată.”

Detaliile conservate sunt atât de clare, încât cercetătorii pot vedea cum s-a deformat noroiul sub pașii dinozaurilor. Peste 20.000 de imagini ale amprentelor vor ajuta la aflarea mai multor informații despre viețile acestor reptile.

Oxfordshire în perioada Jurasică

În urmă cu 166 de milioane de ani, Oxfordshire arăta foarte diferit față de astăzi. Dinozaurii se plimbau pe malul unei lagune noroioase, într-un climat tropical. Alături de Cetiosaurus și Megalosaurus, în zonă au mai fost găsite rămășițe ale dinozaurului erbivor Camptosaurus și ale carnivorului Eustreptospondylus.

Cea mai faimoasă descoperire din Oxfordshire rămâne însă un maxilar de Megalosaurus, care în 1824 a devenit primul dinozaur descris formal de către oamenii de știință.

„Oasele de dinozaur sunt cunoscute în zonă de mult timp, dar rămășițele sunt foarte fragmentare. Noile trasee confirmă că sauropodele și teropodelele carnivore trăiau aici în acea perioadă.”, a adăugat Dr. Maidment.

 
 

Urmărește-ne pe Google News