Aproape 40% dintre familiile din România au probleme în ceea ce priveşte achitarea la timp a unor cheltuieli curente importante, cum ar fi cele de întreţinere, ratele la împrumuturi sau facturile la utilităţi, arată statisticile oficiale. Şi cam tot atâtea nu au băi sau duşuri în interiorul casei.
Doar una din şapte familii face faţă fără probleme cheltuielilor de zi cu zi. Cel mai greu le este părinţilor care-şi cresc singuri copiii(64,5%) sau celor cu mulţi copii (53,8%) – mai mult de jumătate dintre ei amână, de cele mai multe ori, facturile la curent şi abonamentul radio (radio (53,6% din restanțe), dar şi cele la întreţinerea locuinţei (53,3%) şi abonamentul telefonic (32,2%). Restanțe mai puține sunt la împrumuturile de la bănci (9,6%) şi chirii (1,5%).
Cele mai multe familii din țara noastră spun că, pentru a-şi acoperi cheltuielile lunare, au nevoie de cel puţin 2.000 de lei. Mai bine de un sfert dintre gospodării consideră însă că fără 3.000 de lei pe lună nu se pot descurca. Mai ales la oraș viața este scumpă, pentru că la țară se trăiește mai mult din ce se găsește în ogradă.
Nu suntem însă singurii din Uniune care facem faţă cu greu cheltuielilor de zi cu zi. În Grecia, Bulgaria şi Cipru sunt și mai multe familii care nu-şi achită dările la timp. Pentru comparație, cei mai buni-platnici trăiesc în Cehia și Germania, unde ponderea restanțelor la utilități e doar de 5%, dar și în Marea Britanie (4%).

 
 

Urmărește-ne pe Google News