Autoritatea aa anunțat că probele recoltate de unitatea de depozitare autorizată din fiecare lot, în cadrul programului de autocontrol, au fost transmise pentru a fi analizate la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară. În urma efectuării examenului parazitologic, la probele prelevate din patru loturi, au fost depistate în viscere larvele nematodului Anisakis, iar în probele din alte două loturi a fost decelată prezența larvelor parazitului atât în viscere, cât și în musculatura dorsală și cea abdominală, potrivit Agerpres..
Au fost retrase doar 4 tone de la comercializare
Conform procedurilor, operatorul a inițiat procedura de retragere a produsului neconform, sub atenta monitorizare a inspectorilor din cadrul DSVSA Ilfov, implicată în gestionarea alertei. „Până la această dată, sub supravegherea inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, s-a retras de la comercializare o cantitate de 3.840 de kilograme (1.578 de kilograme din loturile de produs cu localizare a parazitului la nivel muscular și 2.262 de kilograme din loturile de produs cu localizare viscerală). Acțiunea de retragere de la comercializare a produsului neconform este în derulare”, precizează ANSVSA.
Programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor (Ordinul Președintelui ANSVSA nr. 35/2016) prevede obligativitatea supunerii fiecărui lot de pește, icre sau lapți, randomizat, examenului prin inspecție vizuală, înainte de prelucrarea sau comercializarea acestuia, în vederea depistării și îndepărtării paraziților vizibili cu ochiul liber, cât și obligativitatea prelevării unor probe reprezentative din fiecare lot de pește, icre sau lapți.
Ce simptome poți avea dacă ai mâncat pește infestat
Potrivit datelor publicate pe site-ul ANSVA, toți peștii de captură din apele mării sau ape dulci trebuie să fie considerați ca având un risc de a conține paraziți vii, cu implicații în sănătatea publică, dacă aceste produse urmează a fi consumate ca atare (crude sau aproape crude). Omul se poate infesta prin ingerarea peștilor și cefalopodelor infestate, crude sau insuficient preparate termic, dar, odată ajunse în stomac, ele nu se dezvoltă în adulți întrucât ciclul biologic al paraziților ajunși în organismul omului este întrerupt.
”Anisakidoza umană se caracterizează prin manifestările alergice, cutanate sau articulare (faza invazivă), pseudo-ulceroase (faza acută) sau dureri ori sindroame subocluzive (faza subacută). Are o repartiție mondială, cu focare concentrate în Asia și Europa de Vest, 90% din cazuri fiind semnalate în Japonia, urmând apoi Germania, Olanda, Spania și Franța. Majoritatea cazurilor a fost asociată consumului de produse tradiționale din pește crud, insuficient tratat termic sau marinat, care conține larve infestante (ex: sushi și sashimi — Japonia, hering sărat și afumat — Olanda, somon maturat uscat și marinat în condimente — Scandinavia, hamsii murate — Spania, somon crud — Hawai)”, se arată în document.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro