Lucrările au început în luna aprilie, când au fost descoperite 13 schelete umane (12 adulți și un copil).
„În acest moment, săpătura de supraveghere s-a transformat într-o săpătură preventivă, pe cale de consecință, ne vom organiza în așa fel încât să facem această lucrare pentru a putea descărca arheologic zona. Se pare că sunt două nivele de înhumare, unul contemporan și unul de tip medieval, însă toate aceste lucruri se pot spune doar după ce se vor face analizele specifice, ca să ne putem da seama exact din ce perioadă sunt. În niciun caz aici nu a fost o groapă comună. Scheletele sunt așezate într-un anumit fel, sunt urme de sicriu. Este vorba doar de un cimitir”, declara, la momentul respectiv, Ramona Mocanu, directorul Muzeului Județean Ștefan cel Mare Vaslui.
Lucrările au fost sistate timp de patru luni, dar reluate zilele trecute. În această perioadă, au fost descoperite nu mai puțin de 252 de schelete umane, lucru care confirmă existența unui cimitir vechi în curtea spitalului.
„Au fost efectuate săpături şi până la sfârşitul descărcării arheologice s-au adunat până în 270 de schelete umane. S-au făcut prelevări, au fost etichetate şi transmise la Iaşi pentru determinări. Este vorba despre un fost cimitir cu mai multe nivele de înhumare”, a spus Ramona Mocanu, directoarea Muzeului Judeţean Ştefan cel Mare Vaslui.
De asemenea, pe durata săpăturilor, au fost descoperite și mai multe obiecte ce urmează a fi prezentate pe durata Sesiunii Internaţionale de Comunicări Ştiinţifice „Acta Moldaviae Meridionalis”, care se va desfășura în luna septembrie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro