În intervalul de timp respectiv, s-a desfăşurat operațiunea naţională „Foc de artificii”, când poliţiştii din toată ţara, sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a Poliţiei Române, au întreprins mai multe acțiuni.
Astfel, oamenii legii au organizat 3.469 de acţiuni şi controale în complexuri, pieţe şi alte obiective şi au verificat activitatea a 1.198 de persoane fizice şi juridice, autorizate să deruleze operaţiuni cu articole pirotehnice.
În urma activităţilor, poliţiştii au constatat 1.016 infracţiuni şi au depistat 1.012 persoane fizice şi juridice neautorizate, faţă de 1.020 de persoane fiind efectuate cercetări în cauze penale.
Au fost retrase și opt autorizaţii de comercializare, fiind aplicate şi 239 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproape 225.000 de lei.
Pentru protejarea copiilor şi tinerilor cu privire la implicarea în eventuale evenimente cu articole pirotehnice, poliţiştii au desfăşurat 2.487 de activităţi de informare în şcolile din ţară, precizează sursa citată.
În ultimele trei zile, poliţiştii au organizat 459 de controale în complexuri şi pieţe şi au controlat 174 de persoane fizice şi juridice autorizate să opereze cu articole pirotehnice.
Alte 281 au fost descoperite fără autorizaţie. Au fost întocmite dosare penale pentru 283 de infracţiuni constatate, fiind cercetate 263 de persoane, iar pentru alte nereguli au fost aplicate 23 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 21.000 de lei.
În cursul acţiunilor din ultimele trei zile, poliţiştii au indisponibilizat 8.900 de kilograme de articole pirotehnice. Valoarea produselor pirotehnice ridicate se ridică la 272.500 de lei, se mai arată în comunicat.
Recent, 11.000 de petarde și bombe au fost confiscate de la o adresă din sectorul 3 al Capitalei.
Și pe pagina de Facebook a Poliției Românea au fost postate câteva sfaturi și explicații legate de „vedetele” acestor zile… petardele și artificiile!
„Multe persoane au încercat să se ‘înarmeze’ în ultima lună cu artificii, pentru sărbători. 23 de tone de materiale pirotehnice interzise au fost confiscate de polițiști.
Chiar și o petardă care conține doar 2 grame de explozibil poate produce arsuri!
O bombiță din categoria a 2-a are o încărcătură de explozibil de 210 grame. De aceea este recomandat ca, atunci când o ‘bubuim’, să nu stăm langă ea și pe o rază de 10 metri să nu se regăsească vreun obiect care poate lua foc.
Cât de ușor poate produce un incendiu acest tip de material pirotehnic?!…
Sperăm doar să vă imaginați ce s-ar putea întâmpla dacă e aprinsă într-un spațiu închis!
PS: Nici mini-rachetele nu sunt acceptate! Acestea sunt din categoria a 3-a și pot fi folosite doar de persoane autorizate, putând fi aprinse doar în anumite locuri și în anumite condiții”.
Citește și… Călătorie în timp: Cum sărbătoreşti Revelionul de două ori în aceeaşi noapte, în două ţări diferite
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro