Românii care voiau să se întoarcă din mai multe state europene au rămas blocați la frontiera Austriei cu Ungaria, după ce granițele din Ungaria au fost închise, din noaptea de luni spre marți, pentru traficul de persoane. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a cerut să permită românilor să tranziteze Ungaria, pe un coridor umanitar, autoritățile ungare acceptând repatrierea o singură dată.

Ungaria a închis granițele pentru traficul de persoane începând de marți 17 martie, ora 00.00, fără o notificare prealabilă oficial. Această situație a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, marți, prin Grupul
de Comunicare Strategică, că peste 3.500 de români, printre care sunt și copii
și persoane în vârstă, care se întorc din mai multe state europene în România sunt
blocați la Nickelsdorf, la granița Austriei cu Ungaria.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a semnalat autorităților ungare situația umanitară creată și a solicitat, într-o discuție prin telefon cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, adoptarea de urgență a unor măsuri care să permită reluarea tranzitului acestora pe teritoriul ungar.

În condițiile în care informațiile privind închiderea frontierelor de către Ungaria nu au fost disponibile cu suficient timp înainte de aplicarea deciziei, ministrul Bogdan Aurescu a solicitat crearea de urgență de către autoritățile ungare a unui coridor umanitar, care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România pentru toți românii aflați în prezent la frontiera dintre Austria și Ungaria.

Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, o singură dată, repatrierea românilor în cel mai scurt timp posibil.

Granița cu Austria va fi deschisă pentru români după ce detaliile privind tranzitarea Ungariei până la frontiera cu România vor fi stabilite. Ministerele de Interne ale celor două țări vor asigura respectarea măsurilor decise pentru repatriere.

Ministrul Bogdan Aurescu a ținut legătură și cu omologul său
austriac, Alexander Schallenberg, pe acest subiect.

Discuții privind repatrierea românilor aflați la granița Austriei cu Ungaria au fost purtate și de secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Iulia Matei, cu ambasadorul Ungariei la București, Botond Zákonyi, care a subliniat că există decizii luate de Comisia Europeană pe 16 martie 2020 privind obligația statelor membre de a facilita tranzitul cetățenilor și a rezidenților UE care revin în statul de reședință.

România are 184 de cazuri de coronavirus, dintre care 19 s-au vindecat, potrivit datelor anunțate oficial până marți 17 martie, la ora 10.00.

Președintele a decretat, luni, starea de urgență în România.

În Ungaria sunt 50 de persoane infectate cu coronavirus, dintre care 11 sunt cazuri confirmate marți. O persoană a decedat în Ungaria din cauza COVID-19

Mai multe țări din UE, inclusiv Germania, și-au închis granițele.

 
 

Urmărește-ne pe Google News