• „Darea în plată” protejează debitorul în relația cu creditorul, banca. De pildă, dacă rata în lei este cu peste 50% mai mare decât cea inițială, poți negocia cu banca. Ai și opțiunea de a renunța la imobil. Practic, în anumite condiții, debitorul poate să obțină o altă înțelegere decât în contractul inițial, schimbare consimțită de creditor. Sau, așa cum spune senatorul PSD Daniel Zamfir, inițiatorul proiectului, „riscul se împarte între client și bancă”.

Inițiatorii proiectului spun că ratele au crescut substanțial în ultimii ani chiar și pentru cei care au luat credite prin programele „Prima Casă” sau „Noua Casă”. Peste 330.000 de familii au accesat credite prin aceste două programe.

Depusă în Parlament în februarie 2023, inițiativa legislativă a fost semnată de 16 parlamentari PSD, dar și de unul de la PNL. Este vorba de fostul ministru de interne Marcel Vela.

„Dacă la începutul lunii august 2021, indicele ROBOR la 3 luni, cel în funcţie de care se calculează ratele pentru debitorii care au achiziţionat un imobil înainte de anul 2019, se afla la un nivel moderat de 1,52%, la începutul anului 2023, nivelul atins era de 5 ori mai mare, respectiv 7,56%”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Campionii traseismului politic din listele pentru alegerile parlamentare. Partidele le favorizează eligibilitatea în detrimentul candidaților noi
Recomandări
Campionii traseismului politic din listele pentru alegerile parlamentare. Partidele le favorizează eligibilitatea în detrimentul candidaților noi

Parlamentul a decis, în 2016, ca beneficiarii programului „Prima Casă” să nu beneficieze de avantajele legii dării în plată. PSD vrea să schimbe acum această situație.

Până la sfârșitul lunii aprilie, proiectul a primit deja rapoarte favorabile din partea Comisiei Economice și Comisiei Juridice din Senat. În Comisia Economică, mai mulți senatori PNL au votat pentru un raport favorabil, chiar dacă Daniel Fenechiu, liderul grupului din Senat, susține că proiectul încalcă „principiile liberalismului”.

Divergențele au apărut în Comisia Juridică, pe 25 aprilie, când PNL a încercat să blocheze discutarea inițiativei.

PSD a ripostat și a cerut ca proiectul să fie totuși votat. Printre cei care au insistat alături de PSD a fost și Marcel Vela, senator PNL, chiar dacă nu era membru al Comisiei Juridice, ci doar înlocuia o colegă în acea ședință.

Președintele Comisiei Juridice, Cristian Niculescu-Țăgârlaș (PNL), a propus amânarea votului. Patru senatori PNL au votat „pentru” amânare, dar Marcel Vela a votat alături de PSD și împotriva propunerii făcute de colegul său de partid. Votul său nu a fost decisiv în Comisie, dar a arătat poziții diferite în PNL asupra proiectului.

Vela și-a justificat votul în cadrul Comisiei prin faptul că inițiativa legislativă a mai fost amânată, iar amendamentele sunt cunoscute. Daniel Fenechiu i-a reamintit că Guvernul nu susține proiectul și nici Banca Națională.

Hoție la Castelul Peleș. „POS-ul nu mai funcționează, se poate plăti doar cash”. Ce ar trebui să verifice Corpul de Control al Ministerului Culturii
Recomandări
Hoție la Castelul Peleș. „POS-ul nu mai funcționează, se poate plăti doar cash”. Ce ar trebui să verifice Corpul de Control al Ministerului Culturii

Fenechiu: Proiectul nu poate să fie susținut de liberali

Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, a declarat pentru Libertatea că măsura nu poate să fie susținută „de liberali”.

Peste 300.000 de familii cu „Prima Casă” așteaptă să vadă cum se va termina conflictul care a izbucnit în coaliție. Liberalul Fenechiu acuză „o goană după populism” a PSD
Cătălin-Daniel Fenechiu | Foto: Hepta

„Nu este o propunere de sorginte liberală. În momentul în care măsura încalcă principiile liberalismului pentru că intervine într-o relație privată, relația între debitor și bancă, cred că poziția PNL nu poate să fie alta”, a afirmat Fenechiu pentru Libertatea.

Poziția senatorului nu a fost însă validată în vreun for al PNL, susțin surse liberale. Biroul Permanent Național, Biroul Executiv sau grupul PNL din Senat nu au dezbătut inițiativa și nu au stabilit care este poziția oficială a partidului.

„E o goană teribilă, populistă, de a crea o aparență de sprijin pentru familii beneficiare de Prima Casă, în special familii tinere. Mie nu mi se pare o măsură avantajoasă. Este doar un aparent bine pe care îl faci, dar crești costul creditului respectiv, care crește cu sume importante și lungești perioada de achitare”, a comentat Fenechiu pentru Libertatea.

Mama copilului de 3 ani mort în accidentul provocat intenționat de soțul ei a văzut în direct tragedia: „Tati, tati nu mai mâna maşina”
Recomandări
Mama copilului de 3 ani mort în accidentul provocat intenționat de soțul ei a văzut în direct tragedia: „Tati, tati nu mai mâna maşina”

Daniel Zamfir, atac la senatorii PNL Fenechiu și Țăgârlaș

Senatorul Daniel Zamfir (PSD) este inițiatorul proiectului. În Comisia pe care o conduce, Comisia Economică, inițiativa a trecut fără vreun vot împotrivă.

Peste 300.000 de familii cu „Prima Casă” așteaptă să vadă cum se va termina conflictul care a izbucnit în coaliție. Liberalul Fenechiu acuză „o goană după populism” a PSD
Daniel Zamfir | Foto: Hepta

Zamfir susține, într-o declarație pentru Libertatea, că nu îl miră atitudinea lui Cristian Țăgârlaș (PNL), președintele Comisiei Juridice, comisie care a dat raport favorabil, dar fără votul președintelui. 

Zamfir spune că Țăgârlaș a blocat și proiectul prin care se schimbă conducerea Consiliului Concurenței și a dorit același lucru și cu introducerea programului „Noua Casă” în legea privind darea în plată. Dar că nu a reușit. 

„Dacă atitudinea lui Țăgârlaș nu mă miră, mă miră atitudinea domnului Fenechiu, cu care am discutat personal, în prezența mai multor colegi din PNL, și a fost perfect de acord cu acest proiect de lege. Proiectul darea în plată a fost inițiat de mine, iar PNL a votat în unanimitate. Au o atitudine duplicitară, care arată că în PNL nu există o viziune”, a spus Zamfir pentru Libertatea.

El a ironizat abordarea lui Daniel Fenechiu și a întrebat retoric: „ce înseamnă principii liberale?”.

Zamfir spune că se împarte riscul între client și bancă

Potrivit lui Zamfir, toți beneficiarii programelor „Prima Casă” și „Noua Casă”, dacă au rate care au crescut cu mai mult de 50% față de momentul luării creditului, pot intra într-o negociere cu banca, la fel ca beneficiarii legii dării în plată. De precizat că programul „Prima Casă” interzice înstrăinarea imobilului în primii cinci ani de la achiziție. 

„Faptul că le-a crescut rata cu mai mult de 50% și banca este obligată să reechilibreze contractul nu înseamnă că suma respectivă va fi împărțită în anii viitori și se va prelungi contractul. La tot ce depășește 50%, suma va fi ștearsă. Riscul trebuie împărțit. Ce este peste 50% din rată se șterge”, explică Zamfir.

Legea dării în plată nu e o lege prin care îi îndeamnă pe oameni să renunțe la casă, ci un mijloc de negociere în raport cu banca. Reechilibrare înseamnă asumare împreună a riscului.

Daniel Zamfir, inițiatorul proiectului de lege:

Potrivit acestuia, procentul celor care au renunțat la case este foarte mic, dar ajută persoanele care au luat credite să negocieze mai ușor cu banca pentru găsirea unor soluții, dacă nu mai pot plăti noul cuantum al ratei.

Inițiativa legislativă mai are nevoie de un vot în Comisia de buget-finanțe pentru a primi un raport final și pentru intra în plenul Senatului.

Daniel Fenechiu subliniază însă că este nevoie de o discuție în coaliție asupra proiectului pentru a se lua o decizie la nivel înalt. Senatorul Zamfir spune că are deja acordul lui Marcel Ciolacu pentru acest proiect.

Deputații au ultimul cuvânt în privința introducerii programelor „Prima Casă” și „Noua Casă” în legea dării în plată.

Banca Națională se opune ideii PSD

Banca Națională a României a transmis Parlamentului că prin programul „Prima Casă”, statul român a preluat o parte a riscului pe care băncile și l-au asumat pentru creditele imobiliare, prin efectul garanției acordate de stat.

„În ipoteza dării în plată, garanția statului anterior menționată devine neoperațională, iar creditorul este expus unor riscuri suplimentare, în condițiile în care băncile au aplicat un tratament prudențial specific acestei categorii speciale de credite. Acest fapt este de natură să genereze pierderi suplimentare instituțiilor de credit față de cele previzionate la momentul deciziei de a participa la programul Prima Casă/Noua Casă”, a fost poziția BNR.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (8)

mishubu   •   01.05.2023, 00:36

O hotie fara margini pastorita de BNR si politicienii corupti din Parlament si Guvern. Spunea un domn mai sus ca rata a crescut cu 35% in euro, pai eu am luat credit imobiliar cu Franta cu dobanda de 1,2%. Fixa! Nu platesc mai mult, iar in Romania, datorita nenorocitilor care ar trebui sa reglementeze lucrul asta, se ajunge la sclavie pe viata ptr o casa. O cloaca nenorocita si corupta pana in maduva oaselor a ajuns sa conduca Romania!

Albastru15   •   30.04.2023, 20:08

Mare ipocrizie! Acum 5 ani Robor 3m era sub 1%; prin politica inteleapta a acestor competenti politicieni acum e 7%. Adica tovarasii politicieni au creat problema si acum ei o rezolva! A murit rusinea ? Aveti un prieten care vrea sa scape de prima casa pe care a cumparat-o sa o inchirieze si nu mai merita efortul? As crede ca da.

radu62s   •   30.04.2023, 16:02

Rata variabilă la împrumut este o jecmănire pe față, când împrumutul a fost făcut la rate mici. Dar asta e o problemă mai mult de educație financiară decât bancară. Dacă cineva a ales împrumut cu rată variabilă, pentru că era mai ieftin cu un pic, și nu înțelege riscurile, difențele, a grețit! Și greșelile se plătesc. Legislație de urgență ca să schimbe regulile nu e bună. Ca să nu se mai ajungă în astfel de situații banca ar trebui să fie obligată să explice diferența între cele două feluri de rate. Sunt sigur că băncile împing ce le convine lor - rata variabilă. Și creșterea dobânzilor „ca să lupte cu inflația” e o altă greșeală flagrantă. Inflația a crescut datorită prețurilor la energie, cauzate de războiul din Ucraina, și pentru că e lipsă de forță de muncă. Cum ajută creșterea dobânzilor să rezolve cele două probleme?

Vezi toate comentariile (8)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cod galben de ninsori şi viscol în 11 judeţe, până marți seara. Zonele vizate de vreme rea. HARTĂ
Știrileprotv.ro
Cod galben de ninsori şi viscol în 11 judeţe, până marți seara. Zonele vizate de vreme rea. HARTĂ
Wow, ce vilă superbă și-a cumpărat Angela Similea acum! Și-a vândut conacul după problemele cu bani, însă noua ei casă a făcut furori, mai ales după renovare! Mulți și-au dat coate
Viva.ro
Wow, ce vilă superbă și-a cumpărat Angela Similea acum! Și-a vândut conacul după problemele cu bani, însă noua ei casă a făcut furori, mai ales după renovare! Mulți și-au dat coate
Cum arată soția și fiica lui lui Mihai Gâdea. Sunt superbe și parcă sunt surori. Cine este misterioasa Agatha Kundri Memete, soția realizatorului de la Antena 3
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată soția și fiica lui lui Mihai Gâdea. Sunt superbe și parcă sunt surori. Cine este misterioasa Agatha Kundri Memete, soția realizatorului de la Antena 3
Orașul din timpul Imperiului Roman aflat acum în Vestul României pe care l-ar putea vizita turiștii în curând. Aici s-au făcut mai multe descoperiri spectaculoase
FANATIK.RO
Orașul din timpul Imperiului Roman aflat acum în Vestul României pe care l-ar putea vizita turiștii în curând. Aici s-au făcut mai multe descoperiri spectaculoase
Gigi Becali, reacție odioasă la GSP Live, după ce Dawa a fost acuzat că și-ar fi agresat soția: „Când te bate la cap, îi mai scapi și câte o «domestică»”
GSP.RO
Gigi Becali, reacție odioasă la GSP Live, după ce Dawa a fost acuzat că și-ar fi agresat soția: „Când te bate la cap, îi mai scapi și câte o «domestică»”
Adrian Mutu, dezvăluiri despre relația cu soția lui, Sandra. Locul neașteptat în care a cerut-o de soție: „Ori la balamuc ori la…”
Elle.ro
Adrian Mutu, dezvăluiri despre relația cu soția lui, Sandra. Locul neașteptat în care a cerut-o de soție: „Ori la balamuc ori la…”
Ana Baniciu, fiica lui Mircea Baniciu, a renovat casa bunicii ei, din 1927, iar acum le-a arătat tuturor cum a ieșit. Rezultatul e spectaculos! / GALERIE FOTO
Unica.ro
Ana Baniciu, fiica lui Mircea Baniciu, a renovat casa bunicii ei, din 1927, iar acum le-a arătat tuturor cum a ieșit. Rezultatul e spectaculos! / GALERIE FOTO
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
A intrat pe contrasens pentru a se răzbuna pe iubită şi şi-a ucis fiul de 4 ani. Planul bolnav al şoferului care a făcut măcel în Suceava
Observatornews.ro
A intrat pe contrasens pentru a se răzbuna pe iubită şi şi-a ucis fiul de 4 ani. Planul bolnav al şoferului care a făcut măcel în Suceava
Horoscop 12 noiembrie 2024. Balanțele se simt tulburate astăzi, din mai multe motive, cele din mediul de la serviciu sau problemele de sănătate
HOROSCOP
Horoscop 12 noiembrie 2024. Balanțele se simt tulburate astăzi, din mai multe motive, cele din mediul de la serviciu sau problemele de sănătate

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI