Cuprins:
Poliţia Națională, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au anunțat destructurarea unor „planuri de destabilizare” a Rep. Moldova de către „activiştii unui partid declarat neconstituţional”, o referire la formațiunea politică a oligarhului fugar Ilan Şor. Circa 100 de percheziții în acest sens au fost efectuate miercuri, 16 octombrie, în mai multe localităţi din nordul, centrul şi sudul statului vecin.
Dezvăluirile vin cu trei zile înainte de alegerile prezidenţiale şi referendumul privind înscrierea obiectivului aderării la Uniunea Europeană (UE) în Constituția Republicii Moldova, dar și în continuarea altor astfel de acţiuni pe care oamenii legii de peste Prut le-au descoperit în ultimii doi ani, în special de la izbucnirea agresiunii militare ruse la scară largă în Ucraina.
Patru persoane au fost arestate preventiv în urma perchezițiilor și 1,6 milioane de lei moldovenești (peste 83.000 de euro) confiscate, a precizat şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Cernăuţeanu.
Video: Rezultatele perchezițiilor Poliției din Republica Moldova
Sursa: Poliția din Republica Moldova
Diversioniști antrenați lângă Moscova și în Bosnia
Șeful poliției moldovenești a explicat că, începând din iunie şi până în prezent, echipe de câte 20 de persoane erau trimise regulat la o bază de odihnă dintr-o suburbie de lângă Moscova. Acolo erau instruite cum să procedeze, ce obiecte şi tactici să folosească pentru a crea instabilitate, inclusiv cum să extragă arme de la forţele de ordine în timpul unor proteste care ar fi degenerat în violențe.
Aceste proteste ar fi urmat să fie organizate fie pentru a contesta scoaterea unor candidaţi din cursa electorală de către Comisia Electorală Centrală, fie pentru pretinsa falsificare a alegerilor. În total, peste 300 de persoane ar fi primit astfel de „antrenamente” din timpul cărora au fost prezentate imagini.
Șeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Alexandru Musteaţa, a declarat că oligarhul fugar Ilan Şor, prin intermediul fundaţiei sale cultural-artistice „Eurasia”, a finanţat deplasarea unor tineri în Serbia şi Bosnia, totul sub pretextul unor tabere. De fapt, tinerii respectivi erau instruiţi cum să confecţioneze explozibili artizanali, cum să opereze drone sau cum să arunce în aer bancomate pentru a crea o atmosferă de panică. Aceste tabere aveau coordonatori străini şi instructori din mai multe ţări care au legătură cu grupurile private de mercenari Wagner şi Ferma.
„Tactici de dezbinare națională”
Scrutinul de duminică este considerat crucial pentru viitorul Republicii Moldova, iar Rusia a lăsat mai multe urme de interferenţă şi acţiuni hibride în încercarea de a împiedica direcţia proeuropeană a ţării și realegerea președintei prooccidentale Maia Sandu.
Tocmai de aceea, tinerii instruiți de Wagner la inițiativa lui Ilan Șor ar fi trebuit să provoace dezordine în masă „în preajma alegerilor prezidenţiale şi a referendumului constituţional”.
„Potrivit declaraţiilor unora din tinerii percheziţionaţi, o mare parte în jurul vârstei de 20 ani – atât băieţi, cât şi fete, care colaborează cu ancheta, aceştia ar fi participat la instruiri într-o pensiune din suburbia Moscovei. Potrivit constatărilor oamenilor legii, în iunie la astfel de instruiri au participat peste 100 tineri, sub pretextul participării la un program cultural şi turistic”, au explicat autoritățile de la Chișinău.
Aceştia au fost antrenați cu privire la „tactici de dezbinare naţională, precum şi destabilizare a ordinii constituţionale, tactici de provocare a organelor de menţinere a ordini publice, utilizarea armelor şi a altor obiecte pentru provocarea daunelor fizice non-letale, psihologia maselor, confruntarea fizică cu forţelor de ordine în timpul protestelor, confecţionarea şi utilizarea articolelor de incendiere şi a explozibilelor artizanale, manevrarea dronelor, cu ataşament special pentru explozibili sau incendiere”, a declarat șeful SIS.
Totodată, unele persoane au fost selectate pentru antrenamente mai avansate în tabere de gherilă, desfăşurate în Bosnia şi Herţegovina, precum şi în Serbia. Majoritatea instruirilor s-au desfăşurat de la începutul lunii septembrie până la mijlocul lunii octombrie. Cei patru tineri arestați preventiv au participat la taberele organizate în Bosnia și Serbia.
Ilan Șor, coordonatorul operațiunii
În timpul perchezițiilor, au fost ridicate şi obiecte destinate creării de instabilitate: liste cu activişti, pliante, laptopuri, telefoane performante, haine cu diverse inscripţii, semnături electronice care nu aparţin persoanelor percheziţionate, carduri bancare din Rusia, precum şi tichete de îmbarcare pe avion cu destinaţia Chişinău-Istanbul-Moscova.
„Totodată, au fost ridicate şi probe ale relaţiei membrilor grupului infracţional cu partide afiliate celui declarat neconstituţional – contracte şi legitimaţii ale unui astfel de partid. Suplimentar a fost ridicată ştampila unei organizaţii nonguvernamentale, precum şi înscrisuri de ciornă cu măsuri organizatorice ale unei alte astfel de organizaţii”, a precizat Poliția Națională a Republicii Moldova.
Oamenii legii au atenţionat tinerii din Republica Moldova „să evite implicarea în acţiuni care depăşesc cadrul legal al unui protest paşnic şi care ar putea degenera în dezordini în masă”, avertizând că astfel de acţiuni se pedepsesc „cu până la opt ani închisoare”.
Sistem fără precedent dirijat din Rusia pentru a influența alegerile din Rep. Moldova
Autoritățile de la Chișinău au descoperit recent o serie de operațiuni puse la cale de Rusia și oligarhul Ilan Șor, care se ascunde în prezent la Moscova, pentru a destabiliza Rep. Moldova în contextul alegerilor și eventual pentru a prelua puterea. Zeci de mii de persoane au fost racolate și plătite prin intermediul unui sistem fără precendent dirijat din Rusia pentru a vota „nu” la referendum. Măriuţa Nistor, jurnalistă din Republica Moldova, a investigat sub acoperire reţeaua oligarhului Ilan Şor.
Casa Albă a denunțat aceste practici, subliniind că Rusia a cheltuit zeci de milioane de dolari pentru a influența alegerile din Rep. Moldova. Unele ONG-uri din Rep. Moldova consideră că suma este mult mai mare, ajungând chiar la 100 de milioane de euro.
Rusia are un nou favorit
În ceea ce privește mercenarii Wagner, aceștia sunt suspectați că pregătesc de mai mult timp acțiuni ostile împotriva Rep. Moldova. Recent, un candidat la Președinția Rep. Moldova a publicat o înregistrare video în care este amenințat cu moartea de trei bărbați care se declară membri Wagner. Candidatul în cauză afirmă că a fost supus unor presiuni în ultimele săptămâni pentru a se retrage din cursă în favoarea lui Alexandr Stoianoglo. Acesta este un fost procuror general propus la președinție de Partidul Socialiștilor, iar în urma interzicerii partidului lui Ilan Șor, a devenit preferatul Kremlinului .
Dat în urmărire de Rep. Moldova pentru rolul său în furtul miliardarului, Ilan Șor a fugit inițial în Israel. Ulterior, oligarhul prorus de origine israeliană a plecat la Moscova pentru a evita o eventuală extrădare. De la Moscova, Șor se implică în mod activ în politica din Rep. Moldova prin intermediul unor interpuși și unei rețele extinse de activiști plătiți. Tot la Moscova, Șor a creat în primăvara acestui an alianța „Victorie/Pobeda”, cu scopul de a scăpa de dosarele penale prin preluarea puterii, inclusiv cu forța. În cazul preluării puterii de către Șor, Rep. Moldova riscă să fie deturnată din direcția proeuropeană și să fie transformată într-un satelit al Rusiei.
adriann_ • 17.10.2024, 15:03
Toate bune si frumoase, dar oare in ce tara a fugit initial Ilan Sor? Ce tara i-a oferit adapost chiar si cand a devenit evident ca este implicat direct in destabilizarea Moldovei, adica a unei tari care isi doreste integrarea euroatlantica? Ca DUPA ce s-a facut purtatorul de stindard al Rusiei in Moldova era clar unde ajunge, dar sa vezi minune, pe vremea cand era doar un oligarh condamnat la nspe ani puscarie pentru fraude nu in Rusia a primit adapost... Ia sa scriem noi numele tarii aleia...