Poliţia Națională, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au anunțat destructurarea unor „planuri de destabilizare” a Rep. Moldova de către „activiştii unui partid declarat neconstituţional”, o referire la formațiunea politică a oligarhului fugar Ilan Şor. Circa 100 de percheziții în acest sens au fost efectuate miercuri, 16 octombrie, în mai multe localităţi din nordul, centrul şi sudul statului vecin.

Dezvăluirile vin cu trei zile înainte de alegerile prezidenţiale şi referendumul privind înscrierea obiectivului aderării la Uniunea Europeană (UE) în Constituția Republicii Moldova, dar și în continuarea altor astfel de acţiuni pe care oamenii legii le-au descoperit în ultimii doi ani, în special de la izbucnirea agresiunii militare ruse la scară largă în Ucraina.

Patru persoane au fost arestate preventiv în urma perchezițiilor și 1,6 milioane de lei moldovenești (peste 83.000 de euro) confiscate, a precizat şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Cernăuţeanu.

Video: Rezultatele perchezițiilor Poliției din Republica Moldova
Sursa: Poliția din Republica Moldova

Diversioniști antrenați lângă Moscova și în Bosnia

Imobiliariada. Abuzul imobiliar, un subiect de foc în alegerile din 2024 cu Nicușor, Vicol-Ciorbă, Băluță &Simion
Recomandări
Imobiliariada. Abuzul imobiliar, un subiect de foc în alegerile din 2024 cu Nicușor, Vicol-Ciorbă, Băluță &Simion

Șeful poliției moldovenești a explicat că, începând din iunie şi până în prezent, echipe de câte 20 de persoane erau trimise regulat la o bază de odihnă dintr-o suburbie de lângă Moscova. Acolo erau instruite cum să procedeze, ce obiecte şi tactici să folosească pentru a crea instabilitate, inclusiv cum să extragă arme de la forţele de ordine în timpul unor proteste care ar fi degenerat.

Aceste proteste ar fi urmat să fie organizate fie pentru a contesta scoaterea unor candidaţi din cursa electorală de către Comisia Electorală Centrală, fie pentru pretinsa falsificare a alegerilor. În total, peste 300 de persoane ar fi primit astfel de „antrenamente” din timpul cărora au fost prezentate imagini.

Șeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Alexandru Musteaţa, a declarat că oligarhul fugar Ilan Şor, prin intermediul fundaţiei sale cultural-artisticie „Eurasia”, a finanţat deplasarea unor tineri în Serbia şi Bosnia, totul sub pretextul unor tabere. De fapt, erau instruiţi cum să confecţioneze explozibili artizanali, cum să opereze drone sau cum să arunce în aer bancomate pentru a crea o atmosferă de panică. Aceste tabere aveau coordonatori străini şi instructori din mai multe ţări care au legătură cu grupurile private de mercenari Wagner şi Ferma.

Cum a fost consolat senatorul Eugen Pîrvulescu după ce-a plătit pentru o funcție înaltă și a ratat-o: „Pierzi, câștigi - negustor te numești!”
Recomandări
Cum a fost consolat senatorul Eugen Pîrvulescu după ce-a plătit pentru o funcție înaltă și a ratat-o: „Pierzi, câștigi – negustor te numești!”
Peste 300 de tineri moldoveni au fost antrenați de Wagner să facă haos la Chișinău. Operațiunea, coordonată sub paravanul unui ONG cultural
Foto: Protest al Partidului Șor, susținut de Rusia
Sursa: PROFIMEDIA

„Tactici de dezbinare națională”

Scrutinul de duminică este considerat crucial pentru viitorul Republicii Moldova, iar Rusia a lăsat mai multe urme de interferenţă şi acţiuni hibride în încercarea de a împiedica direcţia proeuropeană a ţării și realegerea președintei prooccidentale Maia Sandu.

Tocmai de aceea, agenți instruiți de Wagner la inițiativa lui Ilan Șor ar fi trebuit să provoace dezordine în masă „în preajma alegerilor prezidenţiale şi a referendumului constituţional”.

„Potrivit declaraţiilor unora din tinerii percheziţionaţi (o mare parte în jurul vârstei de 20 ani – atât băieţi, cât şi fete) care colaborează cu ancheta, aceştia ar fi participat la instruiri într-o pensiune din suburbia Moscovei. Potrivit constatărilor oamenilor legii, în iunie la astfel de instruiri au participat peste 100 tineri, sub pretextul participării la un program cultural şi turistic”, au explicat autoritățile de la Chișinău.

„Putin doarme până la 10 și își lasă miniștrii să stea șase ore în sala de așteptare“. Fragmente exclusive din cartea „Patriot. Memorii” de Aleksei Navalnîi, care va apărea în România pe 22 octombrie (IV)
Recomandări
„Putin doarme până la 10 și își lasă miniștrii să stea șase ore în sala de așteptare“. Fragmente exclusive din cartea „Patriot. Memorii” de Aleksei Navalnîi, care va apărea în România pe 22 octombrie (IV)

Aceştia ar fi fost instruiţi cu privire la „tactici de dezbinare naţională, precum şi destabilizare a ordinii constituţionale, tactici de provocare a organelor de menţinere a ordini publice; utilizarea armelor şi a altor obiecte pentru provocarea daunelor fizice non-letale; psihologia maselor; confruntarea fizică cu forţelor de ordine în timpul protestelor; confecţionarea şi utilizarea articolelor de incendiere şi a explozibilelor artizanale; manevrarea dronelor, cu ataşament special pentru exploziv sau incendiere”, a declarat șeful SIS.

Totodată, unele persoane au fost selectate pentru antrenamente mai avansate în tabere de gherilă, desfăşurate în Bosnia şi Herţegovina, precum şi Serbia. Majoritatea instruirilor s-au desfăşurat de la începutul lunii septembrie şi până la mijlocul lunii octombrie. Cei patru tineri arestați preventiv au participat la taberele organizate în Bosnia și Serbia.

Ilan Șor, coordonatorul operațiunii

În timpul perchezițiilor, au fost ridicate şi obiecte destinate crării de instabilitate: liste cu activişti, pliante, laptopuri, telefoane performante, haine cu diverse inscripţii, semnături electronice care nu aparţin persoanelor percheziţionate, carduri bancare din Rusia, precum şi tichete de îmbarcare pe avion cu destinaţia Chişinău-Istanbul-Moscova.

„Totodată, au fost ridicate şi probe ale relaţiei membrilor grupului infracţional cu partide afiliate celui declarat neconstituţional – contracte şi legitimaţii ale unui astfel de partid. Suplimentar a fost ridicată ştampila unei organizaţii neguvernamentale, precum şi înscrisuri de ciornă cu măsuri organizatorice ale unei alte astfel de organizaţii”, a precizat Poliția Națională a Republicii Moldova.

Oamenii legii au atenţionat tinerii din Republica Moldova „să evite implicarea în acţiuni care depăşesc cadrul legal al unui protest paşnic şi care ar putea degenera în dezordini în masă”, avertizând că astfel de acţiuni se pedepsesc „cu până la opt ani închisoare”.

Sistem fără precedent dirijat din Rusia pentru a influența alegerile din Rep. Moldova

Autoritățile de la Chișinău au descoperit recent o serie de operațiuni puse la cale de Rusia și oligarhul Ilan Șor, care se ascunde în prezent la Moscova, pentru a destabiliza Rep. Moldova în contextul alegerilor și eventual pentru a prelua puterea. Zeci de mii de persoane au fost racolate și plătite prin intermediul unui sistem fără precendent dirijat din Rusia pentru a vota „nu” la referendum. Măriuţa Nistor, jurnalistă din Republica Moldova, a investigat sub acoperire reţeaua oligarhului Ilan Şor.

Casa Albă a denunțat aceste practici, subliniind că Rusia a cheltuit zeci de milioane de dolari pentru a influența alegerile din Rep. Moldova. Unele ONG-uri din Rep. Moldova consideră că suma este mult mai mare, ajungând chiar la 100 de milioane de euro.

Peste 300 de tineri moldoveni au fost antrenați de Wagner să facă haos la Chișinău. Operațiunea, coordonată sub paravanul unui ONG cultural
Foto: Stand electoral al favoritului Kremlinului, Alexandr Stoianoglo
Sursa: PROFIMEDIA

Rusia are un nou favorit

În ceea ce privește mercenarii Wagner, aceștia sunt suspectați că pregătesc de mai mult timp acțiuni ostile împotriva Rep. Moldova. Recent, un candidat la Președinția Rep. Moldova a publicat o înregistrare video în care este amenințat cu moartea de trei bărbați care se declară membri Wagner. Candidatul în cauză afirmă că a fost supus unor presiuni în ultimele săptămâni pentru a se retrage din cursă în favoarea lui Alexandr Stoianoglo. Acesta este un fost procuror general propus la președinție de Partidul Socialiștilor, iar în urma interzicerii partidului lui Ilan Șor, a devenit preferatul Kremlinului .

Dat în urmărire de Rep. Moldova pentru rolul său în furtul miliardarului, Ilan Șor a fugit inițial în Israel. Ulterior, a plecat în Rusia pentru a evita o eventuală extrădare. De la Moscova, oligarhul fugar se implică în mod activ în politica din Rep. Moldova prin intermediul unor interpuși și unei rețele de activiști plătiți. Tot la Moscova, Șor a creat în primăvara acestui an alianța „Victorie/Pobeda”. Aceassta are scopul de a scăpa de condamnarea la închisoare prin preluarea puterii în Rep. Moldova și de a reorienta micul stat din direcția proeuropeană către Rusia.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

adriann_   •   17.10.2024, 15:03

Toate bune si frumoase, dar oare in ce tara a fugit initial Ilan Sor? Ce tara i-a oferit adapost chiar si cand a devenit evident ca este implicat direct in destabilizarea Moldovei, adica a unei tari care isi doreste integrarea euroatlantica? Ca DUPA ce s-a facut purtatorul de stindard al Rusiei in Moldova era clar unde ajunge, dar sa vezi minune, pe vremea cand era doar un oligarh condamnat la nspe ani puscarie pentru fraude nu in Rusia a primit adapost... Ia sa scriem noi numele tarii aleia...

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Degeaba luăm suplimente”. Combinația de vitamine recomandată de Mihaela Bilic. Ce nu trebuie să lipsească din dieta de sezon
Știrileprotv.ro
„Degeaba luăm suplimente”. Combinația de vitamine recomandată de Mihaela Bilic. Ce nu trebuie să lipsească din dieta de sezon
Dorian Popa are o nouă iubită! Noua cucerire îi face concurență fostei iubite: ”Am dreptul să îmi găsesc fericirea...”
Viva.ro
Dorian Popa are o nouă iubită! Noua cucerire îi face concurență fostei iubite: ”Am dreptul să îmi găsesc fericirea...”
Poftiți acasă la Anamaria Prodan: "Zici că e bloc!". 30 de imagini din vila de peste un 1 milion de euro, cu cramă, ponton și 5 etaje: „Vreau să îi pun lift”
Libertateapentrufemei.ro
Poftiți acasă la Anamaria Prodan: "Zici că e bloc!". 30 de imagini din vila de peste un 1 milion de euro, cu cramă, ponton și 5 etaje: „Vreau să îi pun lift”
Produsul adorat de români și așteptat mereu să intre la ofertă. Puțini știu că poate avea în compoziție cantități mari de antibiotice
FANATIK.RO
Produsul adorat de români și așteptat mereu să intre la ofertă. Puțini știu că poate avea în compoziție cantități mari de antibiotice
Ce l-a speriat pe grecul Pantelis Kapetanos în România: „Era foarte periculos, dar mi-am zis: «Mă duc și eu după ei!»”
GSP.RO
Ce l-a speriat pe grecul Pantelis Kapetanos în România: „Era foarte periculos, dar mi-am zis: «Mă duc și eu după ei!»”
Planta minune care tocmai a fost omologată în România. Tratează mai multe boli și alergii
FANATIK.RO
Planta minune care tocmai a fost omologată în România. Tratează mai multe boli și alergii
'A cumpărat haine şi încălţăminte pentru copiii dintr-un sat de lângă Bucureşti. A încălţat Isa jumătate de sat'. La doar 10 ani, fiica Oanei Roman a făcut un gest emoționant
Unica.ro
'A cumpărat haine şi încălţăminte pentru copiii dintr-un sat de lângă Bucureşti. A încălţat Isa jumătate de sat'. La doar 10 ani, fiica Oanei Roman a făcut un gest emoționant
Liam Payne, fostul membru al trupei One Direction, a murit la vârsta de 31 de ani
Financiarul.ro
Liam Payne, fostul membru al trupei One Direction, a murit la vârsta de 31 de ani
Surse: Adrian Marţian ar fi fugit cu copiii în Serbia. Ar intenţiona să meargă în Rusia
Observatornews.ro
Surse: Adrian Marţian ar fi fugit cu copiii în Serbia. Ar intenţiona să meargă în Rusia
Horoscop 17 octombrie 2024. Taurilor le vine inima la loc pentru că își regăsesc o parte din puterea de a avea încredere în cei apropiați
HOROSCOP
Horoscop 17 octombrie 2024. Taurilor le vine inima la loc pentru că își regăsesc o parte din puterea de a avea încredere în cei apropiați

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI