„Este vorba de mai mult de trei mii de oameni. De altfel, am prezis acest lucru înainte de adoptarea legii. Nu putem spune că se vor alătura (n.r. – armatei) 20.000 de mii de persoane (nr.r- deținuți), pe care le-am menționat ca fiind potențial încorporabile. În cadrul sondajelor anterioare, aproximativ 4.500 și-au exprimat această dorință. Această cifră fluctuează”, a transmis Olena Visoțka.
Potrivit ministrului ucrainean, Ministerul Justiției știe că „legea nu se va aplica tuturor categoriilor de deținuți”, așa că nu se poate spune că toți cei dispuși să se înroleze vor obține eliberarea condiționată și vor semna un contract cu armata ucraineană.
Deputatul Denisa Maliusika a menționat că deținuții vor fi verificații de comisiile medicale militare, iar condamnații cu boli periculoase din punct de vedere social, infecție cu HIV, tuberculoză sau hepatită, vor fi respinși.
De asemenea cei condamnați pentru viol sau uciderea a cel puțin două persoane nu vor putea fi mobilizați pe câmpul de luptă.
În plus, nu vor putea fi mobilizați nici cei condamnați pentru acte împotriva securității naționale a Ucrainei.
Președintele Zelenski a promulgat legea
Anterior, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea pentru recrutarea condamnaților în armată, Ministerul ucrainean al Justiției a transmis circa 5.000 de condamnați și-au anunțat intenția de a se înrola în forțele armate ale Ucrainei.
Rada Supremă a Ucrainei a adoptat, miercuri, 8 mai, o lege privind eliberarea anticipată condiționată a persoanelor de la executarea pedepsei pentru „participarea lor directă la apărarea țării, protecția independenței și integrității teritoriale a acesteia.
În Rusia, înrolarea pușcăriarișilor a fost permisă încă de la începutul invaziei la scară largă din Ucraina. Numeroși condamnați, mai ales pentru crime grave, au preferat să lupte timp de șase luni în Ucraina pentru a fi grațiați.
Unii dintre ei s-au întors în Rusia și au comis din nou crimele pentru care au ajuns după gratii.
FOTO: Hepta