Peste 40% din teritoriul Ucrainei este minat, iar specialiștii și militarii ucraineni descoperă constant capcane de toate felurile, dar și explozive antitanc pe punctul de a fi detonați la atingere.

Kateryna Templeton, de la Mines Advisory Group (MAG), un ONG care e specializat în activități de dezamorsare a minelor și de prevenire a accidentelor cu explozibili de acest tip, spune că această „contaminare este masivă”.

„Nu este comparabilă nici măcar, să spunem, cu situația din Siria sau Afganistan. Problema este uriașă. Găsim mine antitanc, mine antipersonal, capcane explozive, muniții și tot felul de astfel de obiecte periculoase. Orice vă vine în minte putem găsi în Ucraina”, a precizat Kateryna Templeton.

Pe lângă faptul că minele pot provoca vătămări grave sau moarte, ele transformă spații întregi în locuri de evitat sau extrem de periculoase. Inclusiv producția agricolă este afectată de folosirea minelor pe câmpuri, pe drumuri de țară sau pe ulițe.

Unele mine din Ucraina datează dinainte de februarie 2022 și se află mai ales în zonele care au fost controlate de separatiștii proruși din Donețk și Luhansk.

Potrivit MAG, între 2014 și 2020, au existat 1.190 de decese provocate de explozia minelor. Între 24 februarie 2022 și 10 ianuarie 2023, aproximativ în 11 luni, au existat 611 de astfel de decese.

În urma unui incident de acest fel, doi soldați ucraineni cărora le-au fost amputate membre au primit proteze bionice de ultimă generație, produse în Marea Britanie.

Având în vedere de cât de mult timp durează acest conflict, mai ales în unele zone, procesul de deminare a Ucrainei va fi unul lung, costisitor și mortal, conchide Sky News.

FOTO: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News