Supravegherea la nivel național a început în 9 octombrie, iar până în prezent, în cele cinci săptămâni au fost confirmate 408.643 de cazuri de infecții respiratorii acute. La raportatea din 13 octombrie au fost 80.012 cazuri, la cea din 19 octombrie – 84.316 cazuri, în 26 octombrie – 85.396 de cazuri, în 2 noiembrie – 84.071 cazuri, iar în 9 noiembrie – 74.848 de cazuri.
În a cincea săptămână de supraveghere, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute (74.848) a fost mai mic cu 2.8% față de aceeași săptămână a sezonului precedent (77.029) și cu 10,9% față de săptămâna anterioară (84.071), potrivit datelor de la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
Până acum nu a fost confirmat niciun caz de gripă.
Vaccinarea antigripală a început, iar primele 19.000 de doze au fost repartizate, urmând ca după încheierea licitației să fie aduse până la un milion de doze, dublu față de 2016, potrivit Ministerului Sănătății.
Afecţiunile clinice compatibile cu gripa (ILI), infecţiile respiratorii acute (ARI) şi infecţiile respiratorii acute severe (SARI) se raportează săptămânal la ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), în sistemul european de supraveghere TESSy (The European Surveillance System).
Gripa și complicațiile ei
Gripa este o boala infecțioasă acută a căilor respiratorii, foarte contagioasă, cauzată de virusul gripal A sau B, cu severitate diferită de la un sezon la altul. În general, frecvența infecțiilor respiratorii este mai crescută în intervalul noiembrie-martie.
Gripa poate afecta orice persoană, dar riscul de complicații este mai mare la copii, bătrâni și persoane cu imunodeficiente sau boli cronice.
Perioada de incubație este de câteva zile. Simptomele gripei sunt adesea similare virozelor și guturaiului. Debutul gripei este brusc, uneori brutal, cu frisoane, febră 39-40 de grade Celsius, dureri musculare, dureri de cap intense, oboseală, dureri la nivelul globilor oculari, nas înfundat, tuse, lipsa poftei de mâncare, uneori greață, vărsături și chiar diaree.
Gripa se poate complica și astfel apar pneumoniile, care pot fi primare sau secundare. Alte complicații sunt: cardiovasculare (miocardita), nervoase (encefalita, meningita), sindromul Reye. Copiii sub doi ani care se îmbolnăvesc trebuie să fie internați, din cauza riscului crescut de complicații.
Diferența între răceală și gripă este foarte mare
Pentru a evita confuzia dintre răceală și gripă, medicul a explicat că răceala este dată de vreo 300 de virusuri respiratorii, altele decât cel gripal
”Virusul gripal dă o singură boală, gripa. Pentru gripă avem tratament, pentru viroze este cel standard, paracetamol, vin fiert. Dar debutul este total diferit. În gripă sunt durere de cap, dureri de ochi, bolnavul simte globii oculari undeva în fundul capului, în ceafă. Are o stare general proastă, îl dor mușchii, articulațiile, se simte ca și cum ar fi bătut. Face febră, dar nu strănută, nu tușește. Simptomele respiratorii apar cam după 24-48 de ore de la debutul acesta al bolii, cu febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, poate să fie chiar și diareea prezentă”, sunea profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București, într-un interviu pentru Libertatea.
România a avut aproape 800 de cazuri de gripă și 27 de decese în 2016-2017
În fiecare an există între 3 și 5 milioane de îmbolnăviri severe de gripă, dar îngrijorător este că numărul anual al deceselor poate ajunge până la 10% dintre aceste cazuri, oscilând între 250.000 și 500.000.
În România, în 2016-2017 au fost aproape 800 de cazuri de gripă și 27 de decese. În sezonul 2015-2016, dintre cei care s-au îmbolnăvit de gripa, 55,5% au avut nevoie de spitalizare. Cele mai multe dintre cazurile de gripă au fost înregistrate în rândul persoanelor peste 65 de ani – 69,6%, care au avut nevoie și de internare, arată un raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
Tot în sezonul 2015-2016, în România au murit 107 persoane din cauza virusului gripal, de 2,7 ori mai multe decât în sezonul precedent, în contextul în care rata vaccinării antigripale în rândul populației generale a fost de 3,2%. De altfel, dintre cele 107 persoane care au decedat din cauza gripei, 106 nu fuseră vaccinate.
Citește și:
VIDEO EXCLUSIV/ Povești nespuse despre Regele Mihai. Cum a fost ajutat de un revoluționar și de un general de poliție să treacă pe sub Arcul de Triumf. ”Am scos pilonii din pământ cu ranga”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro