În ciuda legislației UE, a promisiunilor guvernamentale și a anilor de campanii antipoluare, poluanții din agricultură, încălzire casnică și mașini continuă să facă sute de mii de victime anual, mai arată sursa citată.
Raportul ”Calitatea aerului în Europa” arată că valoarea limită a UE pentru particulele fine de materie a fost depășită în 2018 de șase state membre: Bulgaria, Croația, Cehia, Italia, Polonia și România.
Același document consemnează că România, Grecia și Luxemburg nu au depus planuri naționale pentru combaterea poluării.
Ce boli provoacă poluanții atmosferici
Doar patru țări din Europa – Estonia, Finlanda, Islanda și Irlanda – au înregistrat concentrații mai mici ale particulelor fine de materie în raport cu valorile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care sunt mai stricte.
Agenția europeană estimează că expunerea la particule fine de materie a cauzat aproape 417.000 de decese premature în 41 de țări din Europa în 2018. În jur de 379.000 din aceste decese au fost înregistrate în cele 28 de state membre ale UE, numărul de decese premature cauzate de dioxidul de azot (NO2) și de ozonul troposferic (O3) fiind de 54.000, respectiv 19.000.
În același timp, raportul indică faptul că expunerea prelungită la poluanți atmosferici cauzează boli cardiovasculare și respiratorii, ambele fiind considerate factori de risc de deces în cazul pacienților cu Covid.
Efectele expunerii la poluarea atmosferică asupra sănătății sunt diverse, de la inflamarea plămânilor până la decese premature.