Specialiștii, care sunt mandataţi de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, dar nu vorbesc în numele organizaţiei, s-au declarat „profund îngrijoraţi de această creştere bruscă a numărului de execuţii”, din luna august, în condițiile în care în iulie au fost raportate 45 de cazuri.

Dintre cele peste 80 de execuții din august, aproximativ jumătate (41) au avut legătură cu infracțiuni privind drogurile, precizează experții, care avertizează că „execuţiile pentru infracţiuni legate de droguri încalcă standardele internaţionale”.

Ei subliniază că Iranul face parte din Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice, care „limitează aplicarea pedepsei cu moartea la «cele mai grave crime», adică omucideri voluntare”.

Potrivit ONU, care cere un moratoriu asupra execuţiilor și abolirea pedepsei cu moartea, numărul execuțiilor pentru infracțiuni referitoare la droguri a crescut în ultimii ani, în ciuda unei legi care prevede limitarea acestei pedepse pentru astfel de infracțiuni.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News