Profesorul Ioan Lascăr (foto) spune, într-un interviu pentru Libertatea, că reconstrucția mamară este o necesitate, pentru că restabilește integritatea corporală și ajută femeile, în special pe cele tinere, să se reechilibreze psihologic și să se reintegreze în societate și la locul de muncă.

România s-a aliniat, de aproape trei ani, țărilor civilizate și a dezvoltat un subprogram de reconstrucție mamară pentru femeile care au cancer și au fost supuse unor intervenții chirurgicale în urma cărora au rămas fără un sân. Dar femeile nu solicită această intervenție realizată gratuit de medicii plasticieni la recomandarea oncologilor. Statisticile sunt triste, iar cauzele numărului mic de solicitări de reconstrucție mamară sunt neclare medicilor.

Profesorul Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca, vorbește, în interviul pentru Libertatea, despre programul gratuit de reconstrucție mamară după extirparea unui sân sau a ambilor.

Programul de reconstrucție mamară este o necesitate

”Am considerat acest program o necesitate. M-am străduit mulți ani pentru a convinge decidenții din  Ministerul Sănătății și din Casa Națională de Asigurări de Sănătate că este necesar să demarăm acest program, pentru a veni în ajutorul femeilor din ce în ce mai tinere care au suferit de cancer mamar, care au necesitat o intervenție chirurgicală mutilantă, rezecție oncologică, nu mai au un sân, de cele mai multe ori. Există și cancer bilateral, mult mai rar. În această situație, sigur devine oportun programul de reconstrucție mamară, în vederea stabilirii integrității corporale și integrării sociale, familiale,  psihologice, profesionale a persoanelor cu astfel de operație”, spune profesorul Lascăr.

Sunt și studente operate de cancer mamar. Acum jumătate de secol era de neconceput

În România sunt anual 5.000-6.000 de cazuri noi de cancer mamar, iar cele mai multe femei trec printr-o intervenție chirurgicală mutilantă, adică pierd un sân. ”Avem chiar și studente de 18-19 ani, lucru care acum 40-50 de ani era de neconceput, și evident că restabilirea integrității corporale devine o necesitate”, spune Ioan Lascăr.

Subprogramul de reconstrucție mamară, care se derulează în cadrul programului național de oncologie, vizează asigurarea tuturor materialelor necesare reconstrucției mamare. Reconstrucția mamară realizată de chirurgii plasticieni este gratuită, dar se face numai la recomandarea medicului oncolog. Reconstrucția poate fi efectuată în același timp cu amputația sânului, adică în cadrul aceleiași intervenții, cu aceeași anestezie.

”Medicul oncolog îndepărtează sânul bolnav și, în același timp, medicul plastician poate face reconstrucția. De cele mai multe ori, varianta ideală este ca, la distanță de luni, un an, chiar 2 ani după rezolvarea problemei oncologice, să se facă reconstrucția mamară, dacă nu sunt contraindicații. Oncologul decide”, explică profesorul Ioan Lascar.

Anual pot fi făcute gratuit 800 de operații de reconstrucție mamară

Primul pas pentru reconstrucția mamară este avizul oncologului. Pentru subprogramul de reconstrucție mamară, anual sunt alocați bani pentru aproximativ 800 de operații, dar foarte puține femei care ar putea beneficia ajung să facă astfel de intervenții chirurgicale.

”Sigur, pot interveni motive care să limiteze accesul la acest program. Noi, împreună cu specialiștii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, am decis să fie decontate cam 800 de cazuri în primul an.  Dar, spre surprinderea noastră, nivelul adresabilității este foarte mic, deși personalul și colegii mei au întreprins toate cele necesare pentru a disemina informația în rândul populației. Aceste intervenții sunt realizate în peste 20 de spitale. Astfel, în 2017, în perioada ianuarie – noiembrie, au fost realizate 164 de intervenții chirugicale pentru reconstrucție mamară”, spune Ioan Lascăr.

”Programul de reconstrucție mamară se desfășoară în deplină siguranță, pacientele să aibă toată încrederea”

”Femeile interesate pot beneficia gratuit de refacerea integrității corporale. Pacientele doar să-și facă curaj să consulte oncologul, iar el le va îndruma la chirurgul plastician, pentru a realiza reconstrucția mamară. Oncologul este dirijorul orchesteri. Tot el este și acela care ar trebui  să îndrume pacientele spre chirurgul plastician, dar, probabil, există rețineri din partea pacientelor și trebuie să spunem că acest program se desfășoară în deplină siguranță. La nivel mondial, acest tip se desfășoară mult mai bine, femeile sunt foarte interesate de aceste intervenții. Rog aceste paciente să aibă toată încrederea”, mai spune profesorul Ioan Lascăr.


Citește și: VIDEO/Neurochirurgii avertizează: sunt mulți copii cu sistemul nervos atacat de boli ale sărăciei. Adolescenții au afecțiuni ”bătrânești”

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News